NEZAKONITOSTI U RADU JAVNOG PREDUZEĆA „EKO DEP“ :: Semberija INFO ::

 

NEZAKONITOSTI U RADU JAVNOG PREDUZEĆA „EKO DEP“


Gradonačelnik Ljubiša Petrović podnio je Okružnom tužilaštvu u Bijeljini krivičnu prijavu protiv odgovornih i službenih lica u Javnom preduzeću Regionalna deponija ''Eko dep'' i ''Dule Trgotrans'' zbog postojanja osnova sumnje da su iskorištavajući službeni položaj u periodu od 2014-2021. godine nesavjesno postupali na način da su prilikom fakturisanja cijena usluge deponovanja čvrstog komunalnog otpada na deponiju Brijesnica umanjivali stvarnu količinu doveženog čvrstog komunalnog otpada.

Komunalni otpad koji su utvrđivali prilikom dovoza na deponiju, svjesno su umanjivali količinu doveženog otpada za nekoliko tona dnevno, te na taj način prilikom fakturisanja naplaćivali cijenu deponovanja koja je manja od stvarno utvrđene, čime su za odnosni period prouzrokovali štetu za JP Regionalna deponija ''Eko dep'' Bijeljina u iznosu od preko 50.000,00 KM, i istovremeno omogućili protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu za d.o.o. ''Dule Trgotrans'' Bijeljina. U prijavi se navodi da se prema vagarskom listu broj 5382 od 12.10.2018. godine, težina na prvoj odvagi 4 tone manje, uslijed čega je promjenjena stvarna neto težina sa 9.140 kg na 5.140 kg. I prema vagarskom listu 6140 od 17.11.2018. godine 5 tona manje, uslijed čega je promjenjenja stvarna neto težina sa 10.480 kg na 5.480 kg.

​Gradonačelnik Petrović dodaje da je u ovih sedam godina pričinjena šteta budžetu od više stotina hiljada maraka. Petrović ističe da je ovo samo nastavak podnošenja krivičnih prijava protiv odgovornih lica koja su kršila zakon u Javnim ustanovama u nadležnosti grada Bijeljina. On je poručio da će poslovanje u svim preduzećima koja su u nadležnosti grada i dalje biti pod lupom, jer se, na osnovu pristigle obimne revizorske dokumentacije, stiče utisak da je i u još nekim preduzećima u proteklom periodu na djelu bilo nedomaćinsko poslovanje, kojim je novac građana Bijeljine trošen na sumnjiv način.
 
Grad Bijeljina