Rifatbegović: Bez transplantacije nema moderne medicine :: Semberija INFO ::

 

Rifatbegović: Bez transplantacije nema moderne medicine


U Bijeljini je održana promocija knjige ,,Donor i multivisceralna eksplantacija organa“ autora prof. dr Zijaha Rifatbegovića, pokretača transplantacijskog procesa u BiH. Riječ je o knjizi koja je značajan udžbenik za edukaciju budućih generacija ljekara na području najkompleksnije od svih područja medicine, a to je transplantacijska medicina. Pored toga daje i naučni doprinos u afirmaciji donorstva. 

-Transplantacija je u medicini vrlo važna jer ukoliko postoji transplantacija postoji i moderna medicina. Nema savremene medicine bez standardiziranog transplantacionog programa“, kaže prof. dr. Zijah Rifatbegović, vrsni abdominalni hirurg, sa Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.



Na knjizi ,,Donor i multivisceralna eksplantacija organa“, koja obuhvata sve segmente eksplantacije i transplantacije unutrašnjih organa, radio je još od 2007. godine, a saradnici na izradi ovog jako vrijednog udžbenika za budućnost transplantacijske medicine u regiji su poznati abdominalni hirurzi iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, a predgovor za knjigu napisao je prof. dr Ferdinand Milbaher iz Beča, koji je 1999. godine bio pokretač transplantacijskog procesa u BiH.

 -Ono na što mogu biti ponosan jeste da je jedna plejada mladih hirurga i mladih ljekara sa UKC-a Tuzla, sa Klinike za hirurgiju i sa Medicinskog fakulteta uključena u izradu ovog udžbenika. Pomognuti iskustvima u regiji napravili smo udžbenik koji je prepoznatljiv i jedinstven po svom sadržaju“, rekao je prof. dr Rifatbegović. 

Knjiga se sastoji od 18 poglavlja koja obrađuju 18 cjelina koje su posebne, a istovremeno se sadržajno i logično nastavljaju jedna na drugu. Većina hirurških zahvata opisana je do detalja potkrijepljenih odličnim ilustracijama originalnih fotografija.

Prof. dr Rifatbegović izražava uvjerenje da će Bosna i Hercegovina svojim kapacitetima pored svih teškoća i pored stalnog početka koji traje od 2006. godine, odnosno 1999. godine kada je urađena prva transplantacija bubrega, imati bolju atmosferu u budućnosti kada je u pitanju ovaj problem.

- Glavni i osnovni cilj jeste da ovaj udžbenik pomogne da se svijest građana podigne na takav nivo da doniranje organa bude prepoznatljivo kod svakog onog ko bude u prilici da donira organ i na taj način spasi nečiji život“, zaključio je prof. dr Zijah Rifatbegović.

Jedan od recenzenata knjige, prof. dr emeritus Senaid Trnačević naglasio je da nema mnogo djela iz transplantacijske eksplantacijske hirurgije, ova knjiga je prva u regiji.

-Znam sve autore ove knjige, pogotovo mlađe, jer većina potiče sa ovih naših prostora. Oni nastavljaju pozitivnu praksu, i najbolji su, ili među najboljima u poslu koji rade. A i učili su od najboljih, kojima je medicina bila sva sreća i motiv, utjeha, spas i nada da trajna edukacija, knjige i bolesnici znače trajno opredjeljenje“, ističe emeritus Trnačević.

Semberija info - M. Rešidović