Bolnica „Sveti Vračevi“: Projekat „eBebe“ – velika pomoć budućim roditeljima :: Semberija INFO ::

 

Bolnica „Sveti Vračevi“: Projekat „eBebe“ – velika pomoć budućim roditeljima


U Bolnici „Sveti vračevi“, predstavljen je projekat „eBebe“, nastao kao rezultat saradnje institucija sa republičkog i lokalnog nivoa vlasti. Nosilac projekta je Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacione tehnologije u Vladi RS, a uključeni su i Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Fond zdravstvenog osiguranja i Gradska uprava Grada Bijeljina.

Projekat ima za cilj pojednostavljivanje administrativnih procedura, odnosno, dobijanja prvih dokumenata za novorođenčad - izvoda iz matične knjige rođenih, matičnog broja i uvjerenja o državljanstvu. Roditelji će biti pošteđeni hodanja između različitih institucija koje će projektom „eBebe“ usaglašeno djelovati na evidentiranju novih članova našeg društva i izdavanja potrebnih dokumenata koji prate taj proces. Bijeljinsko porodilište je sedmo porodilište u RS koje je uključeno u cijeli proces. Predviđeno je da će se do 31. avgusta 2021. godine u jedinstveni sistem uvezati sva preostala porodilišta u Republici Srpskoj.

- Zaživljavanjem ovog projekta sav taj posao će se završavati u porodilištu. Po rođenju djeteta roditelji će doći u porodilište i tu će, u saradnji sa zdravstvenim radnikom, unijeti potrebne podatke o novorođenčetu: ime i prezime, datum rođenja itd. Nakon toga, roditelji će najkasnije u roku od 72 sata na kućnu adresu dobiti svu neophodnu dokumentaciju - izvod iz matične knjige rođenih, matični broj, uvjerenje o državljanstvu i, jako bitno potvrdu o osiguranju novorođenčeta kod Fonda zdravstvenog osiguranja. Do sad je zahvaljujući projektu „eBebe“ evidentirano oko 200 beba“, rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informacione tehnologije u Vladi RS.

Predstavnica Gradske uprave Ljubica Mlađenović naglasila je da je projekat značajan jer će roditeljima biti značajno lakše.

- Projektom će se povezati više ustanova i institicija gdje će bolnica podatke o novorođenčetu elektronskim putem dostavljati u Matičnu službu Gradske uprave. Nakon obrade tih podataka isti će biti proslijeđeni u CIPS, odnosno MUP RS gdje će podaci biti uvedeni i u njihove evidencije. Oni će potom vratiti podatke u gradsku Matičnu službu, a odatle će roditelji na kraju procesa putem pošte dobiti sve dokumente“, rekla je Mlađenovićeva.

Semberija info - I. Gutić