BOGAT ROD POVRĆA NA SEMBERSKIM POLjIMA :: Semberija INFO ::

 

BOGAT ROD POVRĆA NA SEMBERSKIM POLjIMA


Suša nije umanjila rod povrća na semberskim poljima. Povrtari imaju sisteme za navodnjavanje, zalijevali su usjeve i ostvarili bogat rod.

Dovoljno kvalitetne sirovine biće i za prerađivače koji svoju proizvodnju baziraju na domaćoj sirovini, pa će i ove godine ispuniti plan proizvodnje.

Kampanja prerade je počela. Fabrike ovih dana preuzimaju paradajz i papriku.

Kompletnu proizvodnju paprike i paradajza Dragan Živanović predaje u fabriku. Kaže, dobra saradnja sa prerađivačima je pola urađenog posla. Ne gubi se vrijeme na pijaci dok se čekaju nakupci, povrće ne treba pakovati u vrećice ili gajbe što poskupljuje proizvodnju.

- Do sada sam predao oko 100 tona, a očekujem još toliko da predam. I kamo sreće da mogu svu proizvodnju koju imam da znam za koga radim i po kojoj cijeni, mislim da bi to većina proizvođača voljela - kaže Živanović.

U sezoni na pijaci je velika ponuda i prodaja je teška, povrće često daju u bescijenje. Za Dragomira Stevanovića ugovorena proizvodnja za industriju je sigurnost, zato ukupan rod povrća predaje u fabriku Sava - Semberija.

- To je vrlo važno za nas, jer na pijaci ne bi mogli uraditi nešto mnogo jer to je od danas do sutra ponuda i potražnja, ovako je sigurnije puno - naveo je Stevanović.

Saradnja sa fabrikom Sava, koja je najstariji prerađivač na ovom prostoru, tradicija je u mnogim semberskim porodicama. Sava ove godine planira preraditi 10 hiljada tona sirovine.

- Imamo negdje oko 450 kooperanata koji imaju potpisane ugovore s nama, ali i oni koji nemaju potpisane ugovore, sve ono što dovezu u Poljoprivrednu industriju Sava, mi preuzmemo i prerađujemo - istakao je Stevo Filipović, direktor "Sava Semberija".

Dobar odnos sa kooperantima i redovne isplate, obezbjeđuju fabrici dovoljne količine domaće sirovine.
Na ovaj način fabrika smanjuje troškove proizvodnje i podiže konkurentnost.

A proizvođači obezbjeđuju siguran plasman i podsticaj resornog ministarstva za proizvedeno povrće.

(RTRS)