AKTIV MLADIH SDS BIJELjINA: OBILjEŽILI DAN PISMENOSTI :: Semberija INFO ::

 

AKTIV MLADIH SDS BIJELjINA: OBILjEŽILI DAN PISMENOSTI


Međunarodni dan pismenosti ima cilj da se istakne značaj pismenosti za pojedince, zajednicu i društvo. Svake godine, ovaj važan dan se obilježava i u našem gradu, a danas su to učinili i mladi Srpske demokratske stranke. Tim povodom su u centru grada,  građanima dijelili letke koji promovišu ćirilično pismo. Aleksa Ristić, predsjednik Aktiva mladih SDS Gradskog odbora Bijeljina je naglasio da je pismenost jako bitna, kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini.

-Smatram da biti pismen, ne znači samo znati čitati i pisati, nego poznavati istoriju i kulturu svog naroda, a kod nas je to ćirilica. Ćirilica je pismo kojem su se divili svjetski naučnici, kao što je Džordž Bernard Šo, koji je u svoje vrijeme izjavio kako je ćirilica najsavršenije pismo. On je u svom testamentu ostavio 300.000.000 funti Englezu koji će poistovjetiti englesko pismo sa ćirilicom. To je samo jedan veliki dokaz savršenstva ćirilice”, rekao je Ristić. On je uputio poziv Srbima da koriste ćirilično pismo, jer, kako je naglasio“,  to je jedini način da ona opstane“. Odbornica SDS-a i profesor srpskog jezika, Anka Todorović, pružila je podršku mladim Aktiva SDS-a ističući da su ovim činom pokazali da su istinski čuvari tradicije, jezika i pisma.

-Duško Radović je rekao: “Volite srpski jezik svaki dan, jer on nema nikoga drugog osim nas”. Na ovaj poseban dan želim da se pridružim mladima i da pozovem sve Srbe da se vrate našoj savršenoj ćirilici i da pišu ćirilicom”, rekla je Todorovićeva.