ODRŽANA GODIŠNjA KONFERENCIJA ETRAN-a :: Semberija INFO ::

 

ODRŽANA GODIŠNjA KONFERENCIJA ETRAN-a


U Etno selu Stanišići održana je konferencija Društva za elektroniku, telekomunikacije, računarstvo, automatiku i nuklearnu tehniku (ETRAN). ETRAN je najstarije i najveće profesionalno udruženje Srbije u oblasti elektrotehničkog inženjerstva i komplementarnih oblasti, koje od 1955. godine organizuje nacionalne konferencije. Cilj udruženja je  da okupi istraživače iz oblasti elektrotehnike, radi promocije i efikasnije komunikacije. 

Na konferenciji su prisustvovali predsjednik udruženja, kao i profesori sa elektrotehničkih fakulteta, a domaćin je biogradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

„Čast nam je i zadovoljstvo što je ove godine Grad Bijeljina mjesto gdje se sastaju eminentni stručnjaci u oblasti elektrotehnike. Ovaj skup je idealna prilika  da stručnjaci  izlažu pregled svih naučno-istraživačkih  dostignuća u ovoj oblasti. Na ovaj način eminentni stručnjaci prenose motivaciju i moralnu podršku mladim naraštajima,pokazujući  koliko je nauka bitna. Ljudi su naš najveći resurs, zato smatramo da je ulaganje u njihov naučni razvoj  uvijek dobra investicija. U skladu sa budžetom Grada Bijeljinausmjerićemo novčana sredstva u ideje koje su dobre i koje imaju pozitivan odjek u praksi.“, istakao je gradonačelnik Petrović.

Predsjednik programskog odbora ETRAN-a Branko Dokić naglasio je da je ETRAN-ova konferencija najznačajniji naučni skup, u oblasti elektrotehnike, u regionu.

„Konferencija je nekad je bila jugoslovenska, a sada je prevashodno vezana za prostor Srbije, Republike Srpske iCrne Gore. Dakle, ovde su najeminentniji stručnjaci iz našihinstituta i fakulteta, sa rezultatima koji nisu realizovani samo ovdje nego i  širom svijeta. Veoma je važno što su mnogi radovi, koji su predstavljeni danas, direktno vezani za elektrotehničku industriju u najširem smislu riječi.“, dodao je Dokić.

Konferenciji je  prisustvovao i Dejan Popović, profesor i inžinjer biomedicine, koji je govorio o istoriji ETRAN-a.

„Imao sam čast da nasledim profesora Rajka Tomovića, koji je 1905. osnovao ETAN, čija je skraćenica danas ETRAN, koji je najveće udruženje inžinjera elektrotehnike. Godišnji sastanci su počeli 1956. godine, a  do danas je održano preko 60 konferencija.“, naglasio je Popović.