ISPRED SPOMENIKA MAUZERU OBILjEŽENO 27 GODINA SPECIJALNE BRIGADE :: Semberija INFO ::

 

ISPRED SPOMENIKA MAUZERU OBILjEŽENO 27 GODINA SPECIJALNE BRIGADE


Članovi Udruženja veterana "Garda Panteri" obilježili su danas 27 godina od osnivanja ove specijalne brigade ispred spomenika osnivaču i komandantu "Garde Panteri" Ljubiši Saviću Mauzeru u Bijeljini, gdje su položili vijenac i zapalili svijeće.
 
"Obilježavamo danas na mjestu stradanja komandanta Mauzera, koji je ubijen prije 19 godina, sjećanje na njega, ali i na dan osnivanja brigade, koja je branila Republiku Srpsku na svim ratištima", rekao je predsjednik Udruženja Petar Cvijetinović.
 
On je naglasio da danas, osim Mauzeru, koji je narodni heroj, odaju počast i svim saborcima koji su poginuli braneći srpske teritorije.
 
Prema njegovim riječima, u toku rata braneći Republiku Srpsku poginulo je 100 boraca ove elitne jedinice, oko 800 je ranjeno, od kojih neki i više puta, a kroz ovu jedinicu je tokom rata prošlo oko 2.000 boraca.
 
Cvijetinović je rekao da su neke od najtežih akcija, u kojima su učestvovali, bile na brčanskom ratištu i u Bratuncu, a najviše vojnika izgubili su na Majevici.
 
On je novinarima rekao da danas borci, gardisti teško žive, te da od grada Bijeljine očekuju izmjenu naziva ulica, da bar tri ulice dobiju nazive po Mauzeru, Branku Petroviću Panteru i Blagoju Gavriloviću, ali i da Udruženje traži da bude obuhvaćeno gradskim budžetom.
 
"Dobijemo ponekad pomoć od oko 500 KM od gradonačelnika kao milostinju, ali mi tražimo da uđemo na budžet jer, ako bošnjačko udruženje "Preporod" može biti na budžetu, a ima ih oko 50, zašto to mi kojih je više hiljada, zajedno sa porodicama poginulih, ne bismo mogli", rekao je Cvijetinović novinarima.
 
On je rekao da Udruženje veterana danas, kao i ranije, najveću podršku ima iz kabineta predsjednika Republike Srpske.
 
Srna