JAVNI POZIV ZA PODSTICAJ RAZVOJA NOVOOSNOVANIH (START-UP) PRIVREDNIKA NA PODRUČJU GRADA BIJELjINA :: Semberija INFO ::

 

JAVNI POZIV ZA PODSTICAJ RAZVOJA NOVOOSNOVANIH (START-UP) PRIVREDNIKA NA PODRUČJU GRADA BIJELjINA


1. Predmet

Predmet Javnog poziva je dodjela podsticajnih sredstava. Dodjela podsticajnih sredstva (u daljem tekstu: podsticaji) izvršit će se u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima korišćenja podsticajnih sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva (u daljem tekstu: Pravilnik), u funkciji; zapošljavanja novih radnika i ulaganja u unapređenje tehnoloških procesa; sufinansiranje dijela troškova nabavke osnovnih sredstava privrednim društvima i preduzetnicima koji obavljaju djelatnost na području Grada Bijeljina.
Ukupni iznos sredstava po ovom javnom pozivu iznosi 40.000 KM.

2. Namjena

Podsticaji su namijenjeni:
Privrednim društvima i samostalnim preduzetnicima koji su osnovani u 2021. godini, koji obavljaju djelatnost na području Grada Bijeljina.
 
Pravo na podsticaj ostvaruje se po osnovu projekta, a predmet projekta može se odnositi na sledeće:
  1. Za povećanje zaposlenosti – zapošljavanje novog radnika adekvatnu radnu snagu koja je neophodna za rast konkurentnosti MSP u cilju smanjenja nezaposlenosti,
  2. Za nabavku; mašina opreme i alata koja se odnosi na značajno poboljšanje postojeće tehnologije i razvoj,
  3. Razvoj inovacija koje podrazumijava razvoj novih ili značajno poboljšanje postojećih proizvoda, materijala i proizvodnih procesa.
Podsticajima se sufinansira dio opravdanih ulaganja koja privredni subjekt ima na realizaciji projekta.
Opravdana ulaganja predstavljaju investiciju privrednog subjekta koja se može prepoznati i prihvatiti da je učinjena u cilju realizacije aktivnosti isključivo za unapređenje poslovanja u registrovanoj djelatnosti.
Dokaz kao opravdani trošak je prilaganje fakture koja glasi na firmu u toku ove kalendarske godine.
Podsticajna sredstva se mogu koristiti za sledeće namjene: kupovinu osnovnih sredstava, opreme, alata, nabavku informatičke opreme, poslovnog softvera i sl.
 
Privredni subjekt na javni poziv može dostaviti samo jednu prijavu.
 
Projekat za ostvarivanje prava na podsticaj obuhvata aktivnosti koje su počele u toku kalendarske godine u kojoj se raspisuje javni poziv za dodjelu podsticaja (u daljem tekstu: javni poziv).
 
Prema stepenu završenosti projekti na osnovu ulaganja u djelatnost, mogu biti:
  • Realizovan (završeni) projekat podrazumijeva da su projektne aktivnosti završene do dana podnošenja prijave na javni poziv; (- odnosi se na već realizovana ulaganja u djelatnost uz prilaganje faktura)
  • Projekat u završnoj fazi realizacije podrazumijeva da je realizacija u toku i da će se završiti najkasnije u roku od mjesec dana, a do zaključivanja ugovora o dodjeli podsticaja.
- Za zapošljavanje radnika:
  • Poslodavac zapošljava radnika nakon što mu se dodijele sredstava odlukom o dodjeli podsticaja i dostavlja; prijavu radnika obrazac PD 3100, ugovor o zasnivanju radnog odnosa i potvrdu da je radnik bio na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.
 

3. Uslovi za ostvarivanje prava na podsticaj

Pravo na podsticaj imaju privredna društva i samostalni preduzetnici koji ispunjavaju sledeće uslove:
  1. Da su registrovani za obavljanje djelatnosti u periodu od 1.1.2021. godine i počeli  obavljanje djelatnosti,
  2. Da je registrovana djelatnost preduzetnika kao osnovno zanimanje,
  3. Da redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa u skladu sa zakonom,
  4. Da je lice za koje se traži podsticaj bilo na evidenciji Zavoda za zapošljavanje-Biro Bijeljina, prije objave javnog poziva,
  5. Da imaju najmanje jednog (1) zaposlenog radnika,
  6. Da redovno izmiruju obaveze prema Gradu Bijeljina (komunalne takse i naknade),
  7. Da ispunjavaju i druge uslove utvrđene Javnim pozivom i Pravilnikom o načinu i uslovima korišćenja podsticajnih sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.
 
Pravo na podsticaj ne mogu ostvariti: udruženja građana, djelatnosti iz oblasti igara na sreću, državni organi, organizacije i drugi korisnici budžetskih sredstava.
Pravo na podsticaj ne mogu ostvariti samostalna zanimanja profesijalne djelatnosti fizičkih lica koja su registrovana u odgovarajućem registaru: advokati, notari, inžinjeri, arhitekti, poreski savjetnici, stečajni upravnici, tumaći, prevodioci, novinari, umjetnici, sportisti i druga slična zanimanja, kao i zdravstvene, zubarske, predškolske i druge ustanove.
 

4. Potrebna dokumentacija

  1. Propisani prijavni obrazac popunjen elektronski, potpisan i ovjeren od strane direktora/vlasnika,
  2. Rješenje   o   registraciji privrednog  društva,    ovjerena kopija/Rješenje o registraciji preduzetnika, ovjerena kopija,
  3. Original ili ovjerena kopija Uvjerenja o izmirenim poreskim obavezama, od Poreske uprave Republike Srpske, koje nije starije od 30 dana od dana podnošenja prijave na javni poziv,
  4. Original ili ovjerena kopija Uvjerenja o broju zaposlenih radnika, od Poreske uprava Republike Srpske, koja nije starije od 30 dana od dana podnošenja prijave na javni poziv,
  5. Ovjerena kopija Uvjerenja o registraciji poreskog obveznika JIB,
  6. Ovjerena kopija Obavještenja o razvrstavanju poslovnog subjekta po djelatnosti, izdaje APIF (podnose samo privredna društva),
  7. Uvjerenje o izmirenim obavezama prema Gradu Bijeljina; komunalne takse i ostale obaveze, koja nije starije od 30 dana od dana podnošenja prijave na javni poziv, izdaje Odjeljenje za Finansije Gradske uprave Grada Bijeljina, original,
  8. Dokaz o realizaciji ulaganju po projektu - Fakture koje se odnose na realizaciju projekta, (završeno ulaganje), original ili ovjerena kopija, za period od 01.01.2021. godine do zatvaranja ovog javnog poziva izdatu od pravnog lica na najmanji pojedinačni iznos od 500 KM.
 
  1. Izjava ovlaštenog lica; ako je nabavka u toku, da će se nabavka završiti najkasnije u roku od 30 dana nakon zatvaranja javnog poziva, odnosno do potpisivanja ugovora o dodjeli podsticaja i da će u tom roku dostaviti dokaz o ulaganju – fakturu.
Ovjerene kopije dokumenata koja se dostavljaju ne mogu biti starije od 30 dana od dana raspisivanja javnog poziva.
Komisija zadržava pravo da pored navedenih naknadno zatraži i dodatne dokumente, dokaze  i pojašnjenja, relevantne pri odlučivanju o podnesenoj prijavi.

5. Razmatranje prijava

Prijave na javni poziv razmatra Komisija za provođenje postupka dodjele podsticajnih sredstava za podsticaj razvoja MSP i preduzetništva. Zadatak Komisije je da u skladu sa utvrđenim uslovima i kriterijuma razmotri i ocijeni prijave privrednih subjekata, sačini prijedlog rang- liste korisnika podsticaja.

6. Kriterijumi bodovanja

 
Komisija vrši ocjenu i bodovanje prijava koje su blagovremene, dopuštene, potpune i ispunjavaju uslove javnog poziva i Pravilnika.
Podsticaji će biti dodijeljeni privrednim subjektima prema redoslijedu na utvrđenoj rang listi dok sredstva ne budu utrošena prema uslovima i kriterijumima iz Pravilnika.
 

7. Obaveze korisnika sredstava

Privredni subjekti kojima se odobre podsticaji zaključiće sa Agencijom Ugovor o dodjeli podsticaja kojim se uređuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana.

8. Doznačavanje sredstava

Isplata podsticaja vrši u ukupnom iznosu prema raspoloživim sredstvima, prenosom odobrenih sredstava sa računa Trezora Grada Bijeljina u korist korisnika podsticaja na njegov žiro račun otvoren kod poslovne banke.
 

9. Podnošenje prijave

Javni poziv objavljuje se na internet stranici Agencije www.agencijamsp.com gdje je dostupan prijavni obrazac i Pravilnik.
Dodatne informacije mogu se dobiti u prostorijama Agencije i na telefon 055/204 024.
Prijava sa potrebnom dokumentacijom dostavlja se lično u Agenciju ili putem pošte u zapečećenom kovertu na adresu; Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Bijeljina ulica Meše Selimović 22A, Poštanski fah 187 Bijeljina, sa naznakom „Prijava za dodjelu podsticajnih sredstava za podsticaj razvoja novoosnovanih (start-up) privrednika na području Grada Bijeljina za 2021 godinu - NE OTVARATI prije sastanka Komisije’’ Na poleđini koverte napisati ko šalje.
Blagovremenom dostavom prijave putem pošte, smatra se preporučena pošiljka predata pošti najkasnije do isteka poslednjeg dana roka Javnog poziva, ovjerena pečatom prijemne pošte, sa jasno naznačenim datumom predaje, bez obzira na datum prispjeća.
Rezultati ovog Javnog poziva biće objavljeni na oglasnoj tabli i zvaničnoj internet stranici Agencije.
Datum otvaranja: 23. septembar 2021. godine - datum zatvaranja: 14. oktobar 2021. godine.
Krajnji rok za podnošenje prijava je 14. oktobar 2021. godine. Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti predmet razmatranja.