SUBNOR GRADA BIJELjINA: NjEGOVANjE SLOBODARSKIH TRADICIJA :: Semberija INFO ::

 

SUBNOR GRADA BIJELjINA: NjEGOVANjE SLOBODARSKIH TRADICIJA


Tradicionalno, već godinama unazad, povodom Dana grada – 24. septembra Savez udruženja boraca, potomaka i poštovalaca NOB-a  Bijeljina obilježavao je ovaj značajan datum okupljanjem predstavnika boračkih organizacija iz više gradova i opština Srbije i Vojvodine, kao i predstavnika boračkih organizacija iz sjeveroistočnog dijela Republike Srpske i BiH. Tako je bilo i danas. Nakon prijema u galeriji Centra za kulturu “Semberija” za brojne predstavnike boračkih organizacija iz regiona, položeni su vijenci i cvijeće ispred spomenika narodnih heroja u bijeljinskom Gradskom parku. Vijence su položili poštovaoci tradicija NOB-a iz Bijeljine, Rume, Inđije, Sremske Mitrovice, Vukovara, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Tuzle, Šekovića i drugih opština.


 Mihajlo Vidić, predsjednik bijeljinskog SUBNOR-a, podsjetio je tom prilikom da je Bijeljina na današnji dan prvi put oslobođena u Drugom svjetskom ratu.


“U noći između 23. i 24. septembra 1943. godine Bijeljina je prvi put oslobođena u Drugom svjetskom ratu. U tim operacijama učestvovale su jedinice Prve i Druge vojvođanske brigade i Majevičkog partizanskog odreda. Bijeljina je tada bila jedna od rijetkih slobodnih teritorija na području bivše Jugoslavije i Evrope. Obilježavanjem Dana sjećanja mi odajemo zahvalnost svima onima koji su u Drugom svjetskom ratu dali život za slobodu. Osnovni postulati antifašizma za koje su se oni borili i dalje su važni za sve nas, jer promovišu ravnopravnost svih ljudi, bez obzira na pol, naciju, rasu i vjeru. To je budućnost čovječanstva i Evrope, jer ćemo i ubuduće obilježavati značajne datume iz NOB-a i time ćemo odavati počast svim žrtvama Drugog svjetskog rata”, istakao je Vidić, naglasivši da je Bijeljina dala ogroman doprinos u Drugom svjetskom ratu, jer je više od pet hiljada boraca bilo uključeno u partizanske jedinice, a 1.206. boraca je poginulo u antifašističkoj borbi. Evidentirano je i sedamsto žrtava fašističkog terora, a sve to obavezuje sadašnje i buduće generacije.


Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada pozdravio je goste grada, istakavši da je konačno oslobođenje Bijeljine nastupilo u aprilu 1945. godine, ali će 24. septembar 1943. godine ostati kao datum koji je zlatnim slovima upisan u antifašističku slobodarsku borbu ovog kraja.

“ Mi njegujemo antifašističku tradiciju tako što se sjećamo tih ljudi i tih sudbonosnih događaja”,istakao je Đurđević.
 
Semberija info