UG OTAHARIN :: Semberija INFO ::

 

UG OTAHARIN


Sport za promjene

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ već unazad pet godina provodi projekat „Sport za promjene“. Projekat se realizuje u saradnji sa organizacijom „Care international“, a usmjeren je ka inkluziji djece iz marginalizovanih grupa i razvijanje njihovih socijalnih vještina kako bi se sa što manje problema uključila u svakodnevne društvene tokove.


-Projekat „Sport za promjene“ je dio sportskog programa koji Udruženje građana „Otaharin“ provodi od 2016. godine. Projekat je pokazao izuzetno dobre rezultate. Usmjeren je na uključivanje djece u sport ali i na izgradnju socijalnih vještina djece iz socijalno ugroženih kategorija“, rekla je Bojana Jovanović, programska direktorica UG „Otaharin“.
U okviru projekta danas je na sportskim terenima Osnovne škole „Jovan Dučić“ u Bijeljini organizovan fudbalski turnir pod sloganom „Zajedno možemo sve“. Priliku da pokažu fudbalski talenat ali i da nauče nove poteze dobili su dječaci i djevojčice iz OŠ „Jovan Dučić“ i štićenici UG „Otaharin“.


-Između OŠ „Jovan Dučić“ i UG „Otaharin“ postoji uspješna dugogodišnja saradnja. Našu školu trenutno pohađa 77 učenika iz romske populacije tako da dijelimo iste ciljeve sa UG „Otaharin“ kada je u pitanju njihov odgoj i obrazovanje“, rekla je za „Semberija INFO“ Branka Mišić, direktorica OŠ „Jovan Dučić“.


Sport je veoma važan medij socijalizacije djece, naročito djece iz marginalizovanig dijelova društva. UG „Otaharin“ iz Bijeljine ima dobru saradnju sa Sportskim univerzitetom iz Kelna čiji su profesori osmislili poseban program namjenjen socijalizaciji romske djece. Program je prepoznat i nagrađen od strane Evropske unije i UEFA-e a realizuje se po posebnom kurikulumu gdje pored sportskog segmenta sadrži i važan odgojno-obrazovni, odnosno pedagoški dio.