U SUSRET 18. MAJSKIM MUZIČKIM SVEČANOSTIMA :: Semberija INFO ::

 

U SUSRET 18. MAJSKIM MUZIČKIM SVEČANOSTIMA


Horski  festival ,,Majske muzičke svečanosti“ ove godine u Bijeljini se održava po 18. put.  Povodom otvaranja ovogodišnjeg festivala u srijedu, 8. maja, sa početkom u 20 časova, u Centru za kulturu biće održan svečani cjelovečernji koncert. Ulaz je slobodan, a  nastupiće ,,Dječiji hor“ i SPD ,,Srbadija“ pod dirigentskom palicom prof. dr Desanke Trakilović i dr. Jelene Milićević Trakilović.
 
 Zapravo, biće to najbolji način da se najavi festival horske muzike u Bijeljini, ,,Majske muzičke svečanosti“, koji će se održati od 8. do 12. maja. Tokom festivalskih dana nastupiće 35 horova iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, što znači da će Bijeljinu ponovo posjetiti preko 1200 muzičkih umjetnika i stručnjaka. Organizatori festivala napominju da je ulaz na sve festivalske sadržaje slobodan, te pozivaju sve sugrađane i one koji tih dana budu u Bijeljini, da dođu prije svega na Svečani koncert hora ,,Srbadija“, ali i na ostale festivalske sadržaje.
 
Izvršni organizator festivala je SPD ,,Srbadija“, koje je, svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjelo privući renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike. ,,Srbadija“ je hor koji je visoko rangiran na Svjetskoj rang listi horova, koju formira Interkultur Foundation Musica Mundi i danas je najbolje rangirani hor iz regiona.
 
Festival ima 10 takmičarskih kategorija, i to: dječiji, ženski i muški horovi, ansambli sa tradicionalnom muzikom, vokalni ansambli, vokalno-instrumentalni ansambli, mješoviti kamerni, mješoviti horovi i kategoriju pravoslavne crkvene muzike. Pored takmičenja  horova, biće održano i takmičenje solo pjevača.
 
Pored takmičarskog,  festival ima i revijalni dio programa, u okviru kog se održavaju različiti seminari, radionice, naučna predavanja, koncerti duhovne i tradicionalne  muzike i sl.
 


-Majske muzičke svečanosti su u proteklih 17 godina okupile više od 500 horova i 25 000 horskih pjevača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Ukraine, Austrije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine itd. Članovi žirija i predavači bili su najpriznatiji umjetnici i profesori muzike: akademik Svetislav Božić, dr Zorislava Vasiljević, profesor emeritus Darinka Matić- Marović, dr Nenad Ljubinković, mr Vesna Šouc, mr Đorđe Stanković, dr Ljubov Ukolova, dr Aleksandar Zjuskin, dr Dmitr Iliev, redovni profesor Branko Đurković, dr Aleksandar Vujić, redovni profesor Kostadin Buradžiev, dr Čestmir Dušek, kompozitor Miodrag Govedarica, dr Dragana Sarajlić, mr Mladen Matović, mr Saša Pavlović, dr Dragana Jovanović i drugi, navodi prof. dr Desanka Trakilović, dirigentkinja hora ,,Srbadija“ koji je domaćin festivala.
Najavljujući 18. izdanje ,,Majskih muzičkih svečanosti“, prof. dr Desanka Trakilović ističe da posebno raduje činjenica da se ove godine prijavio veliki broj učesnika koji dolaze po prvi put, a na festival u Bijeljini uputili su ih prethodni učesnici koji nose lijepe uspomene iz našeg grada.
 
-Pored organizacije festivala, Hor ,,Srbadija“ tokom ove godine obilježava i svoj veliki jubilej- 120 godina od osnivanja. Obilježavanje ovog jubileja počeli smo u okviru vaskršnjih praznika i to koncertom u Hramu Svetog Save u Beogradu, gdje smo 29. aprila bili učesnici Vaskršnjeg koncerta koji je održan sa blagoslovom  Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja. Nastupilo je osam horova, a  Hor ,,Srbadija“ bio je jedini hor koji nije bio iz Srbije, ističe prof. dr Desanka Trakilović.
 
Festivalski dani
 
,,Majske muzičke svečanosti“ počinju u srijedu, 8. maja u 20 časova kada će u Centru za kulturu biti održan svečani cjelovečernji koncert.
 
Nastupiće Dječiji hor ,,Srbadija“zajedno sa Horom ,,Srbadija“, a na koncertu će dirigovati prof. dr Desanka Trakilović i dr Jelena Milićević Trakilović.
 
-U revijalnom dijelu festivala ove godine biće tri koncerta. Najprije, u četvrtak, 9. maja, biće održan koncert Dječijeg hora ,,Srbadija“ sa dirigentkinjom Jelenom Milićević Trakilović. U petak, 10. maja, biće održan koncert folklornih ansambala SPKD ,,Prosvjeta“ Brčko i SPKD ,,Prosvjeta“ Lopare, a u subotu, 11. maja, koncert će održati Mešoviti hor Ministrastva odbrane i Vojske Srbije, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički“ u saradnji sa Policijskim orkestrom MUP-a Republike Srpske, navodi portparol festivala Stevan Čukić.

Takmičarski dani, kako precizira Čukić, biće subota i nedelja. U subotu, 11. maja, održaće se takmičenje u kategorijama dječiji i ženski horovi, folklor,, vokalni i vokalno-instrumentalni ansambli. U nedelju, 12. maja, održaće se takmičenja u kategorijama pravoslavna duhovna muzika, mješoviti horovi i mješoviti kamerni horovi, kao i takmičenje solo pjevača.
 
Na kraju oba takmičarska dana biće proglašenje rezultata tog takmičarskog dana i koncert horova pobjednika po kategorijama.    
Nagrada će kao i uvijek do sada biti Zlatna, Srebrna i Bronzana medalja, te Gran pri festivala, a o tome ko će ih osvojiti odlučivaće stručni žiri.     
 
–Potrudićemo se, koliko god možemo, da se svi gosti, naši dragi prijatelji iz svijeta horskog pjevanja, osjećaju dobro tokom boravka u našem gradu, rekla je prof. dr Desanka Trakilović.

Pomoć i podrška

        Majske muzičke svečanosti ove godine pomogli su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Gradska uprava grada Bijeljine, Srpska pravoslavna crkva, Opština Lopare, “Bost Plus“ Bijeljina, Spektar drink, pekara “Bodaksko“ ("Bodaxco"), pekara “Braća Lazić“, Centar za kulturu “Semberija“, Muzej Semberije, Turistička organizacija Bijeljina, Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini, Boračka organizacija Bijeljina, Pedagoški fakultet u Bijeljini, Muzička škola ,,Kornelije Stanković“, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta“ Bijeljina i Semberske novine.