SJETVA U SEMBERIJI U PUNOM JEKU :: Semberija INFO ::

 

SJETVA U SEMBERIJI U PUNOM JEKU


Izvor: Bijeljina Danas
Sjetva ratarskih kultura u Srpskoj u punom je jeku, a pune ruke posla imaju i povrtari, koji na oranice iznose rasad. Za razliku od FBiH, gdje su cijene sjemena i repromaterijala znatno više nego lani, u Srpskoj nisu značajnije mijenjane.
 
Ovog proljeća u Srpskoj bi trebalo da bude zasijano oko 160.000 hektara ratarskih kultura - od čega 132.000 hektara kukuruzom - što je šest odsto više u odnosu na prošlu godinu, a za 11 i 16 odsto biće povećane i površine pod industrijskim biljem i sojom.
 
Sjetva u Semberiji privodi se kraju, aratari su zadovoljni. Tvrde, sjetva nije skupa kao prethodnih godina.
 
- Što se tiče cijena, ostale su na prošlogodišnjem nivou.Imamo apotekare koji nas prate od početka sjetve pa do kraja, što znači da plaćamo poslije vršaja - kaže ratar Boško Radić.
 
Cijene repromaterijala nisu znatno mijenjane u odnosu na prošlu godinu, kažu i agronomi. Upozoravaju da posebnu pažnju treba obratiti na kvalitet i zdravstvenu ispravnost sjemenskog i sadnog materijala.
 
 - Nešto je malo pojeftinila hemija za suzbijanje korova, prije sjetve, a poslije nicanja. A cijena đubriva je neznatno porasla u odnosu na prethodnu godinu - ističe Gordana Gajić, inženjer zaštite bilja.
 
Za razliku od Federacije gdje poljoprivrednici nemaju podsticaje, u Srpskoj su uvedene dodatne olakšice. Osim regresiranog goriva poljoprivrednici imaju subvencije u sjetvi domaćeg hibrida kukuruza i industrijskog bilja.
 
- To je banjalučki BL 43. Omogućavamo kod prodaje po svakoj vrećici kukuruza 15 KM , to je regres od strane Ministarstva - ističe Miroslav Bojić, pomoćnik ministra poljoprivrede.
 
Povrtare će, s druge strane, ovogodišnja sjetva koštati više. Sjeme krompira i luka skuplje je za skoro 70 odsto. Kilogram luka lani je iznosio od 2,5 do 3 marke, a sada je već 5 maraka, a poskupio je i sjemenski krompir. Problem povrtarima bila je i nabavka sjemenskog materijala. - Prošle godine smo imali zasijane površine na 570 dunuma, a ove godine na 370 dunuma zbog nedostatka sjemena - istakao je Mujo Bogaljević iz Zemljoradničke zadruge "Agrofarmer" Janja. Povrtari se nadaju da će im se uloženo u sjetvu, koja bi trebalo da bude obavljena na 17.600 hektara u Srpskoj, isplatiti. Računaju na veće cijene ovogodišnjeg roda i na premije resornog ministarstva za proizvedeno i predato povrće, za šta je planirano oko 1,8 miliona KM.
 
RTRS