ODATA DUŽNA POŠTA POGINULIM PRIPADNICIMA ODREDA :: Semberija INFO ::

 

ODATA DUŽNA POŠTA POGINULIM PRIPADNICIMA ODREDA


Ispred Spomenika palim borcima Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske danas je služen pomen i položeni su vijenci  u znak sjećanja na pripadnike ovog odreda koji su svoje živote dali za slobodu, ugradivši ih u temelje Republike Srpske.


Ratomir Draganić, ratni komandant i predsjednik Udruženja veterana Četvrtog odreda Spcijalne policije RS, kaže da se danas obilježava i dvadeset devet godina od osnivanja ovog odreda.

 “Daleke 1992. godine, po nalogu ministra unutrašnjih poslova i predsjednika RS formiran je Četvrti odred kao jedna od najelitnijih jedinica MUP-a RS. Ovaj odred je učestvovao na svim ratištima, od Hercegovine, do sarajevsko – romanijskog, podrinjskog, posavskog, dobojskog, pa do krajiškog ratišta. Za Republiku Srpsku dalo je živote sedamnaest pripadnika odreda,  a više od tri stotine njih je ranjeno. Vrlo malo je pripadnika odreda izašlo iz tih ratnih dejstava, a da nisu ranjeni. Svake godine obilježavamo Dan odreda, sve s ciljem da ne zaboravimo saborce koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku”, izjavio je Draganić, istakavši da će pripadnici ovog odreda i dalje čuvati i braniti Republiku Srpsku koja je stvorena uz velike žrtve.



Ljubiša Borovčanin, ratni zamjenik komandanta Specijalne brigade policije RS, istakao je da je ponosan na jedinicu koja je prošla mnoge slavne bitke kojima je iskovana Republika Srpska.

“ Mnogi su svoj život dali život u tim bitkama. I danas se trudimo da Republika Srpska bude bolja i jača, prisjećajući se tih ratnih godina i odajući dužnu poštu poginulim pripadnicima ove jedinice. Pritisci na Republiku Srpsku još uvijek ne jenjavaju, ali, volio bih da stotinu godina živimo u miru, da uživamo u tom miru. Borimo se za mir, ali ćemo i braniti Republiku Srpsku na sve moguće načine. Najbolje bi bilo da rata nikad ne bude i da pritisci na Republiku  Srpsku prestanu, te da imamo normalne uslove za izgradnju života u miru”, naglasio je Borovčanin. 

Semberija info