SJETVA PŠENICE U SEMBERIJI :: Semberija INFO ::

 

SJETVA PŠENICE U SEMBERIJI


Poljoprivrednici negoduju zbog poskupljenja repromaterijala

Semberski poljoprivrednici ovih dana grozničavo razmišljaju kakav potez da povuku, da li da obrade i zasiju svoje njive pšenicom ili da definitivno dižu ruke od poljoprivredne proizvodnje. Vrtoglava poskupljenja repromaterijala ovih dana ponovo ih stavljaju na velike muke, kažu u Gradskom odjeljenju za poljoprivredu. Sreten Vučković, koji je na čelu ovog odjeljenja, kaže da se u pitanje dovodi kompletna  poljoprivredna proizvodnja, jer  zaustavljanju rasta cijena repromaterijala ne nazire se kraj.

„Dobavljači repromaterijala ne znaju kako da se ponašaju. Najavljeno je da bi vještačko đubrivo „urea“ moglo poskupjeti i do pet puta u odnosu na prošlogodišnju cijenu. U tom slučaju, ni dobavljači nisu sigurni kome bi prodali tako skupo vještačko đubrivo. Poskupjela je i sjemenska pšenica. Novosadske sorte su sa 80 KM poskupjele na 103 do 107 KM, dok se inostrane sorte pšenice već sada prodaju po cijeni od 115 do 120 KM. U međuvremenu je skočila cijena goriva za jesenju sjetvu. Bilježimo i podbačaj roda kukuruza zbog suše. Ne vjerujem da će prinos biti veći od 4,5 tona po hektaru, a nekada smo bilježili rekorde od devet i više tona po hektaru. Mi smo u ovoj godini zabilježili odličan prinos pšenice od šest tona po hektaru. Međutim, ukoliko poljoprivrednici ne zasiju deklarisano sjeme i ne primijene agrotehničke mjere, plašim se da će naredna žetva pšenice biti mršava“, kaže Vučković, ističući da je ispred resornog odjeljenja pokrenuta inicijativa prema resornom ministarstvu i Vladi RS da se podsticaj za pšenicu poveća sa sadašnjih 300 poveća na 400 KM po hektaru.

​Na potezu je resorno ministarstvo koje treba da analizira novonastalu situaciju i donese odgovarajuće mjere zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.