PRVI FORUM OBRAZOVANjA “BIJELjINA 2021” :: Semberija INFO ::

 

PRVI FORUM OBRAZOVANjA “BIJELjINA 2021”


Mladi na pragu poslovnog svijeta

U sali Vladičanskog doma Eparhije zvorničko tuzlanske u Bijeljini danas je održan Prvi forum obrazovanja ,,Bijeljina 2021”.

 Profesor dr Srđan Lalić, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Istočnom Sarajevu, učesnik na Erasmusovim projektima ovog univerziteta, istakao je da Prvi forum obrazovanja “Bijeljina 2021” objedinjuje četiri  Erazmusova projekta koje podržava EU, a to je dualno obrazovanje, studij kratkih ciklusa, mreža evropskih preduzetnika i Erasmus + projekat  SUCCESS, koji podrazumijeva povezivanje univerziteta i industrije unapređenjem obrazovnog sistema  u pravcu preduzetništva, stvaranjem novih prilika za posao i prenošenjem praktičnog znanja u obrazovne institucije.

-Sva četiri projekta  podrazumijevaju unapređenje nastavnog procesa i kvaliteta života studenata. Mi kroz ove projekte primjenjujemo i uvodimo novi ciklus studiranja na našim prostorima. Do sada smo studiranje organizovali na fakultetima i u učionicama. Veza sa praktičnim poslovima bila je samo putem studentske prakse. Već od naredne sljedeće školske godine jedan broj studenata će nastavu pohađati na Univerzitetu, dok će jedan broj njih nastavu pohađati u kompanijama. Posebno nas raduje što su preduzeća u okruženju zainteresovana za ovakav vid studiranja. Njihov interes je da se čuje i prepozna ,,glas” tržišta rada i na osnovu toga mi ćemo na univerzitetima kreirati studijske programe”, istakao je profesor Lalić, naglasivši da će  na taj način i studenti, po završetku studija, biti u prilici da se aktivno uključuju u poslovne i proizvodne procese u preduzećima.
Profesor dr Zlatko Maksimović, direktor Bolnice ,,Sveti vračevi” izjavio je da za njega predstavlja posebno zadovoljstvo  što je jedan od organizatora Prvog foruma obrazovanja u Bijeljini.

-Bijeljinska bolnica puno ulaže u znanje i obrazovanje. Jedna od prvih mojih aktivnosti u prošloj godini bilo je potpisivanje protokola o saradnji sa medicinskim fakultetima u Foči i Banjaluci. Tako ćemo nastaviti i u narednom periodu. Znanje je investicija koja se uvijek isplati. U bijeljinskoj bolnici imamo 180 doktora, oko stotinu specijalista, dvadeset subspecijalista. U bolnici je angažovano osamnaest univerzitetskih profesora, a radi i oko 300 medicinskih sestara. Sve je to pretpostavka za kvalitetan rad i postizanje uspjeha u radu”, istakao je doktor Maksimović.



 Profesor doktor  Vesna Petrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina istakla je da ovakvi poslovni  forumi pomažu razvijanju saradnje sa predstavnicima akademske zajednice  iz brojnih evropskih država.
-Na ovaj način uvezujemo sva četiri Erazmusova programa. Cilj je da fakultete povežemo s privredom, sa lokalnim i republičkim institucijama vlasti. Najvažnije je da naši studenti nakon završetka studija što prije pronađu posao. Ukoliko proizvedemo kvalitetne kadrove, oni će brže pronaći posao i biće im otvoren put ka zaposlenju”, istakla je profesor dr Vesna Petrović.

O značaju saradnje između fakulteta zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije govorili su i profesori iz Austrije i Njemačke, Hagen Hochinner i Gabrijela Šafer, prenijevši bijeljinskim studentima iskustva oko uvođenja programa dualnog obrazovanja u ovim evropskim zemljama.

 S obzirom da je JZU Bolnica „Sveti vračevi“ Bijeljina jedan od domaćina Prvog Foruma obrazovanja Bijeljina 2021, koji organizuje sa Fakultetom poslovne ekonomije Bijeljina, Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, preduzećem Elvako MetPro d.o.o. Bijeljina tim povodom će u Bolnici biti održana paralelna sekcija na kojoj će učešće uzeti predstavnici međunarodnih institucija za visoko obrazovanje iz Austrije, Njemačke, Kanade, Poljske, Srbije, Crna Gore, rektori univerziteta u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te predstavnici nadležnih ministarstava, privrednih komora i privrednih subjekata.

-Ovaj događaj, međunarodnog karaktera, značajan je za unapređenje stanja u visokom obrazovanju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH’’, potvrđeno je za Semberija info iz bijeljinske bolnice. 

Semberija info