OŠ "KNEZ IVO OD SEMBERIJE": 4.500 KM ZA DNEVNI CENTAR U KOSOVSKOJ MITROVICI :: Semberija INFO ::

 

OŠ "KNEZ IVO OD SEMBERIJE": 4.500 KM ZA DNEVNI CENTAR U KOSOVSKOJ MITROVICI


Osnovna škola "Knez Ivo od Semberije" je u akcijama osnovnih i srednjih škola Republike Srpske dala najveći doprinos i sakupila oko 4.500 KM za zavšetak izgradnje Dnevnog centra "Podrži me-9. januar" u Kosovskoj Mitrovici, rekao je predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Arlov, koji je danas u Bijeljini posjetio ovu školu, čijem je direktoru Radenku Saviću u znak zahvalnosti uručio knjigu "Humano srce Srpske", naglasio je da je bitno da djeca od najranije dobi stiču osjećaj za humanost.
- Zahvalnost upućujem i za 115 škola, čiji učenici, shodno mogućnostima, podržavaju akcije Odbora - rekao je Arlov novinarima.

On je pojasnio da se taj iznos odnosi na akcije realizovane prošle i 2019. godine, te dodao da se ova ustanova danas uključuje i u ovogodišnju akciju za završetak izgradnje Dnevnog centra.

Nastavnik istorije u ovoj školi Neven Tešanović rekao je da je srpski narod oduvijek muka spajala, pa je tako i u ovoj situaciji.

- Istorijski znamo koliko je težak položaj srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije. Na snazi su srpska sloga, patriotizam i moral i upravo ovaj odziv naše djece humanitarnim akcijama je dokaz da to još kod nas postoji - rekao je Tešanović.

Učenik devetog razreda u OŠ "Knez Ivo od Semberije" Tea Todić rekla je da je lijep osjećaj što su oni kao školarci, i pored svih obaveza, imali vremena i mogućnosti da učestvuju u ovoj akciji.

- Znamo da je djeci na Kosovu i Metohiji dosta teško da se školuju i žive. Tu smo da im pomognemo koliko god možemo -  rekla je Todićeva i rekla da bi voljela da upozna nekoga od te djece.

Arlov je posjetio i Osnovnu školu "Vuk Stefanović Karadžić", koja je juče uplatila donaciju od 2.590 KM, a direktoru ove ustanove Predragu Račanoviću uručio je zahvalnicu za učešće, te knjigu "Humano srce Srpske".
Račanović je izjavio da je velika čast što je ovu školu posjetio veliki humanitarac poput Arlova.

- Naša škola je i ranije učestvovovala u humanitarnim akcijama. Zadatak škola je da uče djecu da se bave humanitarnim radom i da razvijaju emocije pomaganja onima koji su ugroženi - rekao je Račanović.

On je izrazio nadu da će sredstva koja su prikupili pomoći izgradnju Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Odbor je polovinom sepstembra pokrenuo novu, ovogodišnju veliku humanitarnu za dovršetak gradnje Dnevnog centra "Podrži me-9.januar" u Kosovskoj Mitrovici za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju, a za tu misiju im fali još oko 40.000 evra.

Dnevni centar "Podrži me-9.januar" započet je u avgustu 2019. godine, površine je 714 metara kvadratnih, ukupne vrijednosti oko 300.000 evra.

Žiro račun Odbora na koji zainteresovani mogu da uplate pomoć je 5551000034196445.

(RTRS)