Neobične opomene pred utuženje iz “Elektro – Bijeljine” :: Semberija INFO ::

 

Neobične opomene pred utuženje iz “Elektro – Bijeljine”


Ovih dana kupci električne energije sa područja ZEDP “Elektro – Bijeljina” dobili su neobične opomene pred utuženje zbog neizmirenih dugovanja po osnovu ranije utrošene eenrgije. Na unaprijed pripremljenim uplatnicama nalaze se minimalni iznosi od jednog, pet, devet, deset ili više pfeniga i KM.



U Opomeni pred utuženje navedeno je da se dugovanje u cjelosti mora izmiriti u roku od osam (8) dana, u protivnom, uslijediće pokretanje postupka pred nadležnim sudovima radi prinudne naplate. Naravno, navodi se u Opomeni pred utuženje, u tom slučaju dug od PET  ili više pfeniga biće uvećan za troškove sudskog postupka. Iz bijeljinske “Elektro – distribucije” nude i solomonsko rješenje, da se dug izmiri u više jednakih mjesečnih rata. Ta mogućnost se nudi dužnicima koji duguju 500, 1000 i više KM.

Nakon što smo Upravi “Elektro – Bijeljine” uputili dopis u kojem smo zatražili objašnjenje za novonastalu situaciju, od Slobodana Đalamića, stručnog saradnika za komunikaciju, dobili smo sljedeći odgovor:

 “Prelaskom na snabdijevanje električnom energijom od strane Direkcije za javno snabdijevanje krajnjih kupaca iz kategorije "Domaćinstva" i krajnjih kupaca tzv. "Malih kupaca", 01.04.2021. godine, našem Preduzeću su ostala neizmirena dugovanja ovih kupaca po osnovu isporučene električne energije, koja su početkom oktobra dostigla iznos od sedam miliona KM. Imajući u vidu da je od prelaska navedenih kupaca kod Direkcije za javno snabdijevanje proteklo šest mjeseci, a da ova potraživanja nisu naplaćena, odnosno da se ista uvećavaju obračunom zateznih kamata, naše Preduzeće je bilo prinuđeno da pokrene jednu širu akciju slanja opomena pred utuženje svim krajnjim kupcima na čijim se karticama tekuće potrošnje u tom trenutku nalazilo neizmireno dugovanje. Ovim opomenama su obuhvaćeni i krajnji kupci iz kategorije "Ostala potrošnja" koji su u septembru 2019. godine prešli na snabdijevanje električnom energijom kod Direkcije za tržišno snabdijevanje, a do oktobra ove godine nisu izmirili svoja dugovanja prema našem Preduzeću, koja nisu zanemariva. 
 
Opomene koje su putem preduzeća "Pošte Srpske" uručene ovim kupcima su kreirane iz analitičke baze Preduzeća, bez pojedinačne analize dugovanja po mjernim mjestima, odnosno kategorijama krajnjih kupaca. Dugovanja koja su predmet opomena se kreću od 0,01 KM pa sve do nekoliko stotina hiljada KM, jer svi ovi iznosi čine ukupnu sumu potraživanja od krajnjih kupaca po osnovu isporučene, a neplaćene električne energije. Naravno da smo svjesni činjenice da utuženje potraživanja koja iznose 0,01 KM ili slično nije i ne može biti ekonomski opravdano. Međutim, naša je obaveza da čak i ova potraživanja pokušamo naplatiti, jer bi svjesno zanemarivanje ovih iznosa, odnosno odustajanje od njihove naplate značilo odustajanje od finansijskih prihoda na koje naše Preduzeće polaže zakonsko pravo. 
 
Prema podacima kojima raspolažem, poslato je oko 43.000 opomena pred tužbu, ako ne i više, što predstavlja alarmantan broj kupaca koji nisu izvršili svoju ugovornu obavezu i platili dugovanja, iako je naše Preduzeće uredno isporučilo električnu energiju na njihova mjerna mjesta. Samo urednom i blagovremenom naplatom potraživanja može se ostvariti finansijska stabilnost preduzeća, a samim tim i distributivne mreže”. 
 
Iz pomenutog odgovora evidentno je da “Elektro – Bijeljina” neće odustati od naplate ni najmanjih dugovanja, koja iznose pet ili deset pfeniga. U tom slučaju, brojni potrošači električne energije će za dug od nekoliko pfeniga morati uplatiti desetostruko veći iznos komercijalnim bankama u kojima će izmiriti svoj DUG.


Semberija info - Lj. Ljubojević