Tradicionalni Mitrovdanski vašar na Agrotržnom centru u Bijeljini: Svi putevi vode na vašar :: Semberija INFO ::

 

Tradicionalni Mitrovdanski vašar na Agrotržnom centru u Bijeljini: Svi putevi vode na vašar


Kako je najavljeno iz AD ,,Grad’’ Bijeljina, ovogodišnji tradicionalni Mitrovdanski vašar biće održan u ponedjeljak, 8. novembra, na prostoru Agrotržnog centra ,,Knez Ivo od Semberije" u Bijeljini. Organizator i ovog vašara je AD ,,Grad'' Bijeljina. Inače, nakon Pantelinskog, Mitrovdanski vašar okupi veliki broj učesnika i posjetilaca.

Svojevremeno je Mitrovdanski vašar za mnoge seljane bio i prilika da se nabavi zimska garderoba, nova orma za konje, vezovi za stoku, novi grnčarski sudovi..., a i da se dobro pojede i popije i razonodi, jer tu svega bude baš ,,kao na vašaru''.

Jedan period vašari su i u Semberiji bili utihnuli, ali posljednjih godina su oživjeli.
Oživio je i ovaj Mitrovdanski vašar, sa prilično poznatim sadržajima.

Prema, utvrđenom programu ovogodišnji Mitrovdanski vašar počinje u 9 časova kada je planirano svečano otvaranje manifestacije. Slijedi cjelodnevna izložba kućnih radinosti i starih zanata, izložba voća, povrća, cvijeća, izložba sitnih životinja i kućnih ljubimaca.

U 9 časova i 30 minuta počinje, već tradicionalna, Kupusijada, takmičenje u pripremanju svadbarskog kupusa. Na Kupusijadi učestvuje veliki broj ekipa koje se potrude da, po svoj recepturi, pripreme najbolji svadbarski kupus. Predhodnih godina na Kupusijadi u Bijeljini često je bio je i čuveni Milun Tošić iz Mrčajevaca koji napravio lonac za pripremu svadbarskog kupusa, zapremine 600 litara i iz koga se odjednom može nahraniti, kako je Milun rekao, 1.000 duša.

Svojevremeno su i fijakeri i kočije sa rasnim zapregama bili neizbježni detalj Mitrtovdanskog vašara, što je ponovo oživjelo. I ove godine biće organizovana Fijakerijada. Okupljanje fijakera planirano je na Agrotržnom centru u 11 časova, a u 11 časova i 30 minuta planiran je polazak fijakera sa Agrotržnog centra do Gradske uprave. 
U 13 časova je povratak fijakera na Agrotržni centar, kada počinje i kulturno umjetnički program.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada i priznanja je u 15 časova’’, preciziraju iz AD ,,Grad’’ Bijeljina i podsjećaju Semberce, Posavce i Majevičane da na Mitrovdan svi putevi vode na vašar u Bijeljinu.


Semberija info - V. Zelenović
​Foto - B. Milošević