SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA: USVOJEN REBALANS BUDžETA :: Semberija INFO ::

 

SKUPŠTINA GRADA BIJELjINA: USVOJEN REBALANS BUDžETA


Odbornici Skupštine grada, usvojili su rebalans budžeta u iznosu od 61.634.318 KM, uz dva amandmana Koalicije „Dogovor za Bijeljinu“. Prvi amandman Koalicije, odnosio se na korekciju prijedloga o povećanju sredstava za bruto plate u Odjeljenju za finansije jer je, kako je obrazloženo, suprotan preporuci Ministarstva finansija RS da se ne povećavaju plate u jedinicama lokalne samouprave i u koliziji je sa ostvarenim uštedama. Drugim amandmanom predviđeno je povećanje sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, koje će, kako je rečeno, doprinijeti da, osim podsticaja za pšenicu, budu isplaćeni i podsticaji u stočarstvu za tov junadi i svinja. Tokom rasprave o prijedlogu odluke o rebalansu budžeta odbornik PDP-a Slaviša Marković rekao je da je bio spreman da podrži amandmane da su, kako je rekao, urađeni stručno, a odbornik SNSD-a Miroslav Milovanović je izjavio da je potrebno da se grad odgovorno ponaša prema budžetu, te  da se ne može trošiti više sredstava nego što je budžetom planirano. U završnoj riječi o rebalansu budžeta, gradonačelnik Ljubiša Petrović je izjavio da amandamani nisu sačinjeni u skladu sa Pravilnikom, jer se ne vidi koje odredbe se mijenjaju.

-Predloženi amandman u vezi sa platama u Gradskoj upravi je neozbiljan jer zadire u osnovna prava zaposlenih, a to je pravo na platu“, rekao je Petrović.

Predsjednik Skupštine grada, Aleksandar Đurđević, izjavio je da nisu tačne tvrdnje da amandmani nisu u skladu sa Pravilnikom. Na sjednici je u prvom dijelu zasjedanja usvojeno i nekoliko odborničkih inicijativa, kao i prijedlog odluke o izmjeni odluke o izvršenju budžeta za 2021. godinu. Takođe, odbornici su usvojili i prijedlog odluke o obezbjeđivanju garancije od banke za provođenje postupka eksproprijacije za izgradnju objekta u oblasti sporta-istočna tribina u sklopu kompleksa stadiona „Radnik“. Usvojen je i prijedlog odluke o uključivanju u trezorski sistem poslovanja Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije gradske uprave, čijim usvajanjem se obezbijeđuje efikasno, efektivno i transparentno trošenje javnih sredstava. Razlog za donošenje ove odluke leži u činjenici da je Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije samostalan u obavljanju poslova za koje su neophodna finansijska sredstva, zbog čega ga je potrebno registrovati kao budžetskog korisnika/potrošačku jedinicu, odnosno uključiti ga u trezorski sistem poslovanja. Odsjek do sada nije bio registrovan kao niži budžetski korisnik/potrošačka jedinica trezora, već se finansirao u okviru budžetskog korisnika/potrošačke jedinice trezora „kabinet gradonačelnika“, a finansijska sredstva za realizaciju ove odluke biće obezbijeđena prilikom izrade Odluke o budžetu grada Bijeljina za 2022. godinu i to tako što će biti planirana na samostalnoj potrošačkoj jedinici trezora „Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije“, sa samostalnim kodom, koji će naknadno odrediti Ministarstvo finansija Republike Srpske.

Odbornici nisu usvojili Prijedlog odluke o u ukljičivanju u trezorski sistem poslovanja Agrarnog fonda.
 
Semberija info