PODIZANjEM ZASTAVE ISPRED NARODNE BIBLIOTEKE “FILIP VIŠNjIĆ” ZVANIČNO OTVORENI OVOGODIŠNjI “VIŠNjIĆEVI DANI” :: Semberija INFO ::

 

PODIZANjEM ZASTAVE ISPRED NARODNE BIBLIOTEKE “FILIP VIŠNjIĆ” ZVANIČNO OTVORENI OVOGODIŠNjI “VIŠNjIĆEVI DANI”


Podizanjem zastave na slavoluk ispred Narodne biblioteke “Filip Višnjić” i polaganjem vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću svečano su otvoreni ovogodišnji “Višnjićevi dani”, tradicionalna kulturna manifestacija koja se već dvadeset i osmu godinu organizuje u čast velikom srpskom slijepom guslaru i pjesniku Filipu Višnjiću, srpskom Homeru, kako su ga svojevremeno prozvali najbolji književnici I poznavaoci narodne epske poezije.

Slaviša Mikić, predsjednik Gradskog odbora SPKiD “Prosvjeta” u Bijeljini istakao je da ova manifestacija nezvanično traje od utorka, takmičenjem recitatora i besjednika, te da će ovogodišnje “Višnjićeve dane” obilježiti svečana akademija, okrugli stolovi, izložbe, promocije prigodnih zbornika i guslarsko veče.



“Ovo je manifestacija na kojoj Filipa Višnjića predstavljamo kao paradigmu naših slavnih predaka. Zbog toga su “Višnjićevi dani” posvećeni svima onima koji su zaslužni za to što danas fizički i duhovno postojimo”, istakao je Mikić, naglasivši da svih ovih godina vraćamo samo dio duga koji osjećamo prema Filipu Višnjiću i njegovom doprinosu za razvoj i opstanak kulture i duhovnosti našeg naroda .

Dragan Mastilović, predsjednik Glavnog odbora SPKiD “Prosvjeta” izrazio je čast i zadovoljstvo što prisustvuje svim manifestacijama koje obilježavaju Višnjićevo poetsko djelo.

“Bijeljinski Gradski odbor “Prosvjete” jedan je od najaktivnijih odbora “Prosvjete” koja ima slavnu tradiciju i koja je u teškim istorijskim vremenima predstavljala najznačajniju instituciju srpskog naroda na prostoru zapadno od rijeke Drine. Sloboda i “Prosvjeta” su u neraskidivoj vezi i odnosu. Višnjić nije bio samo slijepi srpski guslar i pjesnik, već i neko za koga je Radovan Samardžić, naš slavni istoričar, rekao da je i Filip bio najbolji istoričar Prvog srpskog ustanka”, istakao je Mastilović.



Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika grada Bijeljina, izjavio je da “Višnjićevi dani” predstavljaju jednu od najvećih kulturnih manifestacija u Bijeljini.

“Gradska uprava podržava ovakve kulturne događaje. Ove godine imamo izuzetno bogat program i pozivamo građane da prisustvuju nekom od zanimljivih sadržaja u okviru ove manifestacije”, istakao je Ostojić.

Semberija info