SA ROMIMA ZA ROME :: Semberija INFO ::

 

SA ROMIMA ZA ROME


Udruženje građana „Otaharin“ organizuje prezentaciju o problematici anticiganizma koja će biti održana danas, sa početkom u 12 časova, u prostorijama Velike sale Gradske uprave Grada Bijeljina.

Udruženje građana „Otaharin“ ovu prezentaciju organizuje u  saradnji sa Kancelarijom za manjine Grada Bijeljina u okviru projekta „Sa Romima za Rome – ljudska prava u fokusu“ koji je podržala Ambasada SAD u BiH.
 
Zašto je bitno da se što više građana, predstavnika institucija i medija upozna sa zabrinjavajućim posljedicama anticiganizma?
 
-Romi su najbrojnija nacionalna manjina u Evropi, ali i pored činjenice da već vijekovima žive na tlu BiH i Evrope, njihova prava se i dalje svakodnevno krše. Romi se suočavaju sa predrasudama, netolerancijom, diskriminacijom i socijalnom isključenošću. Romske zajednice se smatraju zatvorenim i tradicionalnim, a u suštini njihova zatvorenost je prouzrokovana čestim negativnim iskustvima koje su doživjeli i marginalizacijom koju im nameće većina. Njihova kultura, jezik i tradicija se potiskuju i ne posvjećuje im se dovoljno pažnje iako je baš romski uticaj dokazano obogatio evropsku kulturnu baštinu'', navode iz ,,Otaharina''.
 
Naglašavaju da je Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije 2011. godine istakla je anticiganizam kao glavni uzrok isključivanju i marginalizaciji Roma, a sam anticiganizam je definisala kao specifičnu formu rasizma, ideologiju koja je zasnovana na rasnoj superiornosti, formu dehumanizirajućeg i institucionalnog rasizma podržanog duboko ukorijenjenom diskriminacijom, koja se, pored ostalog, izražava nasiljem, govorom mržnje, eksploatacijom, stigmatizacijom. Anticiganizam je označen i kao ključni uzrok isključivanja i marginalizacije Roma i Romkinja ,,EU strateškom okviru za ravnopravnost, inkluziju i učešće Roma i Romkinja 2020 – 2030“, a definisana je i obaveza zemlja članica EU i zemlja u susjedstvu da se aktivno bore protiv anticiganizma.
 
Kroz projekat „Sa Romima za Rome - ljudska prava u fokusu“, a sa ciljem da se poboljša pristup ljudskim pravima za Rome i Romkinje u BiH kroz uspostavljanje konstruktivne i sistematske mreže romskih i proromskih NVO koje će imati kapacitet za praćenje provođenja politika i zakonskog okvira kako bi se proaktivno borilo protiv anticiganizma i zalagalo za poboljšanje pristupa ljudskim pravima za Rome, UG „Otaharin“ provodi niz aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti o prisutnosti, oblicima i posljedicama anticiganizma, a jedna od ključnih aktivnosti, svakako, su  prezentacije u lokalnim zajednicama koje će dati neophodne informacije predstavnicima lokalnih vlasti i institucija na koji način mogu da doprinesu borbi protiv anticiganizma.
 
-Ovo je, ujedno, i prilika da se obilježi 5. novembar Međunarodni dan romskog jezika'', preciziraju iz ,,Otaharina''.