„NAJVEĆA SNAGA JE U ISTORIJSKOM DOKUMENTU“ :: Semberija INFO ::

 

„NAJVEĆA SNAGA JE U ISTORIJSKOM DOKUMENTU“


Pod zastavom kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“ u Centru za kulturu „Semberija“ sinoć je promovisan Zbornik dokumenata „Zločini genocida na Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu“.

Promotor ovog djela bio je Dejan Antić, mladi profesor Filozofskog fakulteta iz Niša. Zbornik dokumenata je nastao zahvaljujući akademskom radu zaposlenih na odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta na Palama.

Korištena je arhivska građa iz Arhiva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Arhiva Jugoslavije i Arhiva Srbije u Beogradu kao i fondovi Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača za BiH, Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača na teritoriji DFRJ te dokumenti nastali u okviru Komesarijata za izbjeglice u vladi Milana Nedića. Zbornik sadrži 140 dokumenata od kojih se mnogi po prvi put predstavljaju na uvid javnosti.

-Mogli smo prikupljene podatke predstaviti u nekom drugom formatu, monografije ili slično ali, odlučili smo se za Zbornik dokumenata jer smo svjesni da je najveća snaga u istorijskom dokumentu neposredno nastalom u periodu koji je predmet našeg interesovanja. Na osnovu ovdje predstavljenih dokumenata saznajemo da su u periodu 1941-1945. na širem području Srebrenice ustaške vlasti ubile 2.262 Srba. Od tog broja više od polovine su starci, žene i djeca“, rekao je na kraju promocije dr Draga Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.