DEMOS BIJELjINA – PETROVIĆEV POPULIZAM ĆE SE OBITI O GLAVU JEDNOM BROJU RADNIKA :: Semberija INFO ::

 

DEMOS BIJELjINA – PETROVIĆEV POPULIZAM ĆE SE OBITI O GLAVU JEDNOM BROJU RADNIKA


Klub odbornika DEMOS-a u Skupštini grada Bijeljina na jučerašnjoj sjednici gradskog parlamenta podržao je prijedlog Odluke o zabrani rada nedjeljom za trgovinske radnje. Međutim , ne možemo, a da ponovo ne istaknemo da odluka sadrži niz manjkavosti. Iz tog razloga, izražavamo sumnju u njen pozitivan ishod kao što smo istakli i u skupštinskoj diskusiji.

DEMOS je od svog osnivanja opredijeljen za zaštitu prava radnika, ali ova odluka daleko je od tog rješenja.

Prvenstveno smatramo da se zabranom rada nedjeljom neće stati u kraj izrabljivanju radnika od strane neodgovornih poslodavaca, što se može vidjeti po njihovim prvim izjavama nakon usvajanja odluke. Poslodavci već najavljuju da će ići u dva pravca – ili će smanjiti lične dohotke ili će smanjiti broj radnika.

To možda na najbolji način oslikava nepromišljenost gradonačelnika i njegovog tima pri donošenju jedne tako važne odluke. Ovakva odluka zahtjevala je detaljniju analizu, a iz svega do sada viđenog i navedenog stiče se utisak da je posrijedi samo populizam koji će se na kraju samo radnicima obiti o glavu.

Negativne prognoze iznijela je u Skupštini i odbornica Mirjana Orašanin, čija je analiza pokazala da će ova odluka dovesti do otkaza i smanjenja prihoda.

Iz tog razloga, stav Kluba odbornika DEMOS-a je da je prijedlog prepun manjkavosti, površan, bez konsultacije struke i adekvatnih uporišta u praksi.

I pored svega toga, klub odbornika DEMOS-a u dogovoru sa koalicionim partnerima podržao je navedeno rješenje, što se ne može reći za pojedine odbornike opozicije. Moramo istaći licemjerstvo mladog odbornika Miloša Stanišića, koji je prije glasanja o ovom prijedlogu napustio salu, i tako brigu o privatnom biznisu koji umnogome zavisi od dolaska posjetilaca vikendom u Bijeljinu, stavio iznad interesa građana.

Na kraju, smatramo da bi se položaj radnika u ovim djelatnostima dugoročno poboljšao ograničavanjem rada nedjeljom, pojačanim inspekcijskim kontrolama i plaćanjem prekovremenog i rada praznicima.

DEMOS će u narednom periodu pratiti situaciju i analizirati rezultate ove odluke u Bijeljini, a za koje je odgovoran isključivo gradonačelnik kao predlagač.