Gradski odbor SNSD-a Bijeljina – Konferencija za štampu :: Semberija INFO ::

 

Gradski odbor SNSD-a Bijeljina – Konferencija za štampu


- Želim da pohvalim i odbornike pozicije i opozicije koji su se dobro pripremili za osmu redovnu sjednicu Skupštine grada i njihove diskusije su bile konstruktivne, dobronamjerne, sa kvalitetnim prijedlozima, izjavio je odbornik SNSD-a i predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević, analizirajući na konferenciji za štampu Gradskog odbora SNSD – a proteklu osmu redovnu sjednicu Skupštine grada.

“Rebalans budžeta je usvojen uz određene amandmane, što će omogućiti normalno funkcionisanje grada. Amandmanima je obuhvaćeno svega oko jedan odsto budžeta. Gradonačelnik ima mogućnost da realocira čak pet odsto  od ukupnog budžeta. Ukoliko je i bilo sitnih propusta, gradonačelnik ima mogućnost da izvrši korekcije. Često je isticano da smo izvršili umanjenje socijalnim kategorijama, što nije tačno, jer je rebalansom budžeta povećano davanje za socijalne kategorije za iznos od 800.000 do 900.000 KM. Smanjene su stavke u kabinetu gradonačelnika koje se odnose na neke jednokratne pomoći i doznake”, izjavio je Đurđević, naglasivši da  je jedino Centar za socijalni rad stručan i osposobljen da pomogne osobama u stanju socijalne potrebe.

Đurđević je naglasio da nije bio realan ni prijedlog o povećanju iznosa za plate, za ukupno oko milion KM, jer  od početka godine nisu imenovani načelnici odjeljenja, kao ni zamjenik gradonačelnika, te je po tom osnovu ušteđeno od 500.000 do 600.000 KM.

“S druge strane, imamo nove savjetnike u odjeljenjima koji de fakto vrše funkciju načelnika odjeljenja i njima su povećane plate. Uz deset savjetnika u odjeljenjima i tri lična savjetnika gradonačelnika, te sa povećanom cijenom rada zaposlenih u Gradskoj upravi, uz prijem 30 do 40 novih radnika i uz značajan prijem radnika po ugovoru o djelu, išlo se sa obrazloženjem da je došlo do povećanog obima posla. U uslovima korone, smatramo da takav prijedlog nije bio realan”, rekao je Đurđević, naglasivši da ne stoji priča gradonačelnika o blokiranju inicijativa od strane skupštinske većine, jer je četrnaest od petnaest predloženih tačaka dnevnog reda od strane gradonačelnika i usvojeno.

Jedina odluka koja nije dobila skupštinsku većinu odnosi se na predlog za prelazak na trezorsko poslovanje Agrarnog fonda Bijeljina, što je pojasnio odbornik SNSD-a Zlatan Lazarević, istakavši da bi se time usporio rad Agrarnog fonda, jer bi žiro – račun bio ukinut i ne bi se mogle na vrijeme isplaćivati obaveze prema poljoprivrednicima.
“S druge strane, ni saradnja sa Kancelarijom IRB-a, koja će početi s radom u Bijeljini, ne bi bila moguća u slučaju prelaska Agrarnog fonda na trezorsko poslovanje”, izjavio je Lazarević.

Odbornik Vaso Arsenović, analizirajući dosadašnji tok trošenja budžetskih sredstava i raspolaganja budžetom, izjavio je da su se neke investicije mogle finansirati vlastitim sredstvima, ne koristeći skupe kredite, samo da je na vrijeme napravljena kvalitetna stručna analiza budžetskih sredstava.


Semberija info - Lj. Ljubojević