Pomen za 59 ubijenih vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni :: Semberija INFO ::

 

Pomen za 59 ubijenih vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni


U Bijeljini će sutra, 15. maja, povodom 27 godina od masakra koje su muslimanske snage izvršile nad 59 vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni, biti služen parastos žrtvama i položeno cvijeće ispred Spomen-kosturnice na Gradskom groblju na Pučilama, najavljeno je iz gradske Boračke organizacije.

Obilježavanje Dana stradanja pripadnika JNA u Tuzlanskoj koloni organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, u saradnji sa gradskom Boračkom organizacijom i upravom grada Bijeljine. Parastos pripadnicima JNA ubijenim u Tuzlanskoj koloni biće služen u 11 časova, nakon čega je predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća, a u 11.45 časova obraćanje zvaničnika.

Povodom obilježavanja 27 godina od zločina nad vojnicima JNA iz Tuzlanske kolone, u Bijeljini će 14. maja biti održana prva projekcija dokumentarnog filma “Tuzla - zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda”, koju organizuju Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini. Projekcija filma biće održana u 19, 30 časova u Centru za kulturu “Semberija”.

Podsjećamo da su muslimanske snage 15. maja 1992. godine napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe u Srbiju. Tada je ubijeno 59 vojnika, a 44 su ranjena. Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne “Husinska buna” izvršen je iz zasjede. Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te “Zelenih beretki”.