POSAĐENO 440 SADNICA TOPOLE I BIJELOG JASENA PORED REGIONALNE DEPONIJE :: Semberija INFO ::

 

POSAĐENO 440 SADNICA TOPOLE I BIJELOG JASENA PORED REGIONALNE DEPONIJE


U jesenjoj ekološkoj akciji posađeno je 440 sadnica topole i bijelog jasena pored Regionalne deponije „Eko-dep“ koje su donirali zaposleni u Gradskoj upravi grada Bijeljina, na površini od 26.000 kvadratnih metara.

Savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić rekao je da je danas posađen novi zeleni pojas koji, treba da zaštiti grad i od neprijatnih mirisa i najavio da je planirano da u gradu u budućnosti bude izgrađen bogat mobilijar, dječija igrališta, a sve sa ciljem da kvalitet života Bijeljinaca bude dodatno unaprijeđen.

„Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje su povezane sa projektom `Zelena Bijeljina`, ozelenjavanja grada, gdje planiramo nekoliko novih parkova, zelenih oaza, koje treba da daju poseban kvalitet Bijeljini“, rekao je Ostojić.
Šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović rekla je da su se akciji sađenja danas pridružili i građani, udruženja i preduzeća, kao što su Udruženje „Ada“, „Komunalac“, PEZ „Renesansa“, Ekološko udruženje „Eko put“, PED „Majevica“.

„Sredstva za kupovinu 440 sadnica su donirali zaposleni u Gradskoj upravi i time pokazali da želimo da radimo na ozelenjavanju Bijeljine i podizanju ekološke svijesti“, dodala je Todorović.

Gradska uprava grada Bijeljina je ove godine započela dugogoročnu kampanju pod sloganom „Zelena Bijeljina“, koja ima za cilj ozelenjavanje grada i urbanih područja čime bi bili stvoreni preduslovi za održivi ekološki razvoj.
Grad Bijeljina je prethodnih godina ima problema sa zagađenim vazduhom, naročito u sazoni grijanja. Problemi nedovoljnog broja zelenih površina, širenje neprijatnih mirisa sa gradske deponije, veliki broj korisnika loženja na čvrsto gorivo su neki od razloga postavljanja Bijeljine na ovako nezavidan položaj.

S tim u vezi, a uzimajući u obzir inicijative i zahtjeve građana, do 2025. godine planirano je niz aktivnosti kao što su izgradnja parkova, zelenih oaza, sportskih terena, dječijih igrališta kako bi Bijeljinci imali ljepše i sadržajnije lokacije za šetnju i relaksaciju.