Neradna nedjelja za trgovce od 21. novembra Savanović: Neće biti viška radnika u trgovini :: Semberija INFO ::

 

Neradna nedjelja za trgovce od 21. novembra Savanović: Neće biti viška radnika u trgovini


Za radnike zaposlene u trgovini, prema odluci Skupštine grada Bijeljina, nedjelja će već od 21. Novembra biti neradni dan, istaknuto je na sastanku gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića i predsjednika Granskog sindikata trgovine, turizma i ugostiteljstva Gorana Savanovića. Savanović je čestitao lokalnoj upravi u Bijeljini na donesenoj odluci o neradnoj nedjelji za radnike u trgovini.

“Vodilo se računa o svim aspektima vezanim za donošenje kvalitetne odluke. Mi smo prije dvije i po godine pokrenuli ovu inicijativu, kako bismo uticali na poboljšanje životnih uslova radnika u trgovini i njihovih porodica. Naš motiv je bio da zaštitimo radnika kako bi mogao raditi više od dvadeset godina u oblasti trgovine, da ne bude fizički izraubovan i da nakon 35 ili 40 godina rada može steći uslov za penziju”, izjavio je Savanović, naglasivši da se ovom odlukom utiče i na popravljanje nataliteta i stvaranje boljih uslova za život. 

Osvrnuvši se na primjedbe poslodavaca, Savanović je izjavio da u trgovini nema viška radnika, te da je zaposlen egzistencijalni minimum u trgovinskim radnjama. On je naglasio da poslodavci  ostvaruju ekstra zarade, ali da bi dio profita trebalo da vrate i radnicima.

Gradonačelnik Petrović je nakon sastanka izjavio da će se lokalna uprava I dalje snažno baviti radničkim pravima.

“Maliciozne su izjave da će određeni broj radnika ostati bez posla. Neka poslodavci objave sve relevantne podatke, od obračuna plata zaposlenih, neka objave obračunate prekovremene sate, broj sati u noćnim smjenama, pa da onda možemo partnerski razgovarati”, izjavio je Petrović, istakavši da će inspekcijski organi budno pratiti provođenje odluke o radnoj nedjelji u trgovinskim radnjama.


Semberija info - Lj. Ljubojević