SA ZAVRŠETKOM PODSISTEMA U KOJČINOVCU NAVODNjAVAĆE SE 2.800 HEKTARA ORANICA :: Semberija INFO ::

 

SA ZAVRŠETKOM PODSISTEMA U KOJČINOVCU NAVODNjAVAĆE SE 2.800 HEKTARA ORANICA


Zahvaljujući vladi Republike Srpske na području Semberije nastavlja se realizacija projekta - navodnjavanje.
 
Poznato je da je Semberija agrarni kraj, tako da je ulaganje u sistem za navodnjavanje nešto što je višestruko korisno i opravdano. Poljoprivredni proizvođači već sad, na oko 2.300 hektara, mogu da računaju na maksimalan prinos, bez obzira na to kakva je godina i kolika je suša. Već neko vrijeme u Novom Selu se navodnjava 620 hektara, a ove godine smo završili i pustili u rad dva podsistema - u Donjem Crnjelovu 550 hektara i Batkoviću 840 hektara’’, kaže za ,,Semberske novine’’ načelnik Odjeljenja za navodnjavanje u Javnoj ustanovi ,,Vode Srpske’’ Savo Cvijetinović i dodaje da se u Donjem Crnjelovu trenutno radi na proširenju podsistema za još nekih 300 hektara.
 
Najavljuje da je sljedeća faza gradnja podsistema u Kojčinovcu za više od 500 hektara oranica.
 
-To se, takođe, već radi i taj podsistem će sljedeće godine biti spreman za korištenje. Napomenuo bih da je Vlada Republike Srpske do sada za sisteme za navodnjavanje u Semberiji izdvojila oko 15 miliona konvertibilnih maraka. Kada se podsistem u Kojčinovcu pusti u rad, imaćemo navodnjavanje na više od 2.800 hektara oranica u Semberiji. Ono što bih naglasio je da smo do sada instalisali 328 novih hidranata na području Semberije. Hidrante je JU ,,Vode Srpske’’ obezbijedila besplatno, kao i korištenje sistema koje je omogućeno potpuno besplatno svim korisnicima - poljoprivrednim proizvođačima za ovu, kao i sljedeću godinu’’, pojašnjava Savo Cvijetinović.


-Još bih dodao da je glavnim projektom predviđeno navodnjavanje na oko 11.000 hektara oranica u Semberiji. Iskustvo je do sada pokazalo da su korisnici više nego zadovoljni sistemima koji su pušteni u rad, te da su besplatnim korištenjem, koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede i Javna ustanova ,,Vode Srpske’’, maksimalno pomognuti u razvoju poljoprivredne proizvodnje. Ono što bih još želio da istaknem je, da se prema Studiji održivog razvoja irigacionog sistema, koji je uradilo Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, u Srpskoj stečenim uslovima trenutno može navodnjavati oko 70.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Procjena je da se u ovom momentu navodnjava oko 15 odsto oranica, ali je evidentno i ohrabrujuće da se iz godine u godinu povećavaju površine pod sistemom za navodnjavanje’’, ističe na kraju za ,,Semberija  ifo''  načelnik Odjeljenja za navodnjavanje u JU ,,Vode Srpske’’ Savo Cvijetinović.

Semberija info