BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV-aU :: Semberija INFO ::

 

BOLNICA „SVETI VRAČEVI“: SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV-aU


Republici Srpskoj tokom prošle godine registrovano je 18 novih slučajeva zaraženih HIV-om, od kojih 14 HIV pozitivna i četiri AIDS-a, s tim što je jedno lice umrlo od AIDS-a. U Bijeljini su tokom prošle godine novootkrivena tri HIV pozitivna slučaja i jedan importovan AIDS, a njihovo liječenje je započeto i pod kontrolom su na Infektivnoj klinici u Banja Luci, rečeno je na konferenicji za novinare održanoj u Bolnici „Sveti vračevi“, povodom obilježavanja 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV-a. Infektolog dr Aleksandra Radojčić, podsjetila je da se ovaj obilježava od 1988. godine, te da u svijetu živi oko 38 miliona ljudi sa virusom HIV.
-Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u 2020. godini je registrovano 1,5 milion novoinficiranih slučajeva, od kojih je 680.000 umrlo, rekla je dr Radojčić i dodala da je ovogodišnje obilježavanje fokusirano na temu „Kraj nejednakosti, kraj AIDS-u i kraj pandemiji“.

-Naše savjetovalište radi sve vrijeme i apelujemo na građane da koriste zaštuitu prilikom seksualnih kontakata i da se u slučaju rizičnih ponašanja jave u naše dobrovoljno povjerljivo savjetovalište za HIV i seksualno prenosive bolesti. Radimo svakim radnim dano od 7 do 15 časova, sve je anonimno, dobrovoljno i povjerljivo  i besplatno“, rekla je infektolog dr Aleksandra Radojčić.

Semberija info