MILAN JOSIĆ: PRVI GLOBUS DOBIO SAM SA TRI GODINE :: Semberija INFO ::

 

MILAN JOSIĆ: PRVI GLOBUS DOBIO SAM SA TRI GODINE


Maturant Gimnazije ,,Filip Višnjić'' Milan Josić predstavio se javnosti u okviru manifestacije ,,Dan sa nekima od najboljih'', a ovaj uspješni mladi geograf nastupiće za Bosnu i Hercegovinu na Svjetskoj geografskoj olimpijadi u Hong Kongu tokom jula.
 
Josić za portal Semberija info kaže da je geografiju zavolio od malena, kada mu je baka kupila prvi globus.
 
,,Prvi globus dobio sam sa tri godine, a kasnije sam uvijek sa sobom nosio stari atlas iz šezdeset i neke godine, koji je imao više od 300 stranica. Čitao sam, izučavao, pamtio, geografija me zanimala i kroz školovanje, pa sam išao na sekcije'', rekao je Josić.
 
On je naveo da je prošle godine prvi put u Gimnaziji održano takmičenje iz predmeta Geografija, nakon čega je uslijedilo opštinsko, zatim regionalno u Novom Sadu, te Nacionalna geografska olimpijada u Beogradu.
 
,,Nakon Beograda, plasirao sam se na Balkanijadu u Jašiju, Rumuniji, gdje sam osvojio treće mjesto, što mi je omogućilo plasman na Svjetsku geografsku olimpijadu u Hong Kongu. Takmičenje će se odvijati na engleskom jeziku i sastojaće se iz tri dijela. Prvi je pisani test, drugi terenski rad, a treći dio je multimedijalni test'',
 
Na Svjetskoj geografskoj olimpijadi učestvovaće 60 zemalja, odnosno 240 mladih geografa u pratnji svojih mentora.
 
,,Svaka reprezentacija ima četiri člana, odnosno učenika, te dva profesora. U reprezentaciji BiH nastupićemo nas dvoje iz RS, te dva učenika iz FBiH. Naglasio bih da je u Federaciji najviši nivo takmičenja iz geografije kantonalni, dok mi u RS imamo sreću da se takmičimo i na višim nivoima u Srbiji, te imamo uvid u to šta nas može dočekati u Hong Kongu'', istakao je Josić.

​Semberija info