DOM ZDRAVLjA: REGISTROVANO 4. 500 NAJMLAĐIH SUGRAĐANA :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA: REGISTROVANO 4. 500 NAJMLAĐIH SUGRAĐANA


Registracija i preregistracija u bijeljinskom Domu zdravlja traje do 31. decembra, a u službi građana je 55 timova porodične medicine. Direktor Doma zdravlja dr Danijela Đukin je naglasila da je omogućen direktan odabir pedijatra, kao i registracija i preregistracija žena starijih od 15 godina na Ginekologiji ove zdravstvene ustanove. Doktor Stoja Ćuskić Kenjić je podsjetila da usluge pedijatra, trenutno koristi registrovanih 4.500 najmlađih sugrađana.

-Naša zdravstvena ustanova je prepoznata od UNDP-a kao vodeća zdravstvena ustanova u regionu, te smo njihovim posredstvom, nedavno dobili i najsavremeniji stacionarni ultrazvučni aparat, koji će koristiti pedijatri i radiće besplatne ultrazvučne preglede srca, kukova i centralnog nervnog sistema. Pregledi će biti besplatni za korisnike naših zdravstvenih usluga, odnosno djecu registrovanu u Domu zdravlja“, rekla dr Kenjić. Ona je pojasnila da je ultrazvuk kukova skrining i da će biti rađen svoj djeci, a ultrazvuk centralnog nervnog sistema i srca biće rađen po procjeni i indikaciji nadležnog pedijatra. Doktor  Snježana Simić Perić istakla je da Dom zdravlja ima dostupnu laboratorijsku i radiološku dijagnostiku, koju obavljaju u roku od sat-dva po pregledu pacijenta i isti dan postavljaju dijagnozu, što olakšava liječenje. Doktor Stojanka Škorić je podsjetila da u okviru konsultativno-pedijatrijske službe postoji Vakcinalni centar u kojem imunizuju mališane po redovnom vakcinalnom kalendaru Republike Srpske.

-Sva zakazana djeca mogu prilikom pregleda i mjerenja, a roditelji dobijaju i savjete o psihomotornom razvoju djeteta, te kako da učestvuju u njegovom rastu i razvoju. Takođe, mogu da dobiju i savjete o dojenju, pogotovo majke prvorotke“, rekla je dr Škorić i apelovala na roditelje da poštuju vakcinalni kalendar i savjete ljekara. Govoreći o ishrani djece, dr Škorić je naglasila da je u periodu virusnih infekcija na prvom mjestu bitna zdrava ishrana.
-U dječijem jelovniku treba da budu zastupljene sve vrste namirnica,  od žitarica, zavisno od uzrasta, a majke treba da u tanjirima prave miks, dakle, što više boja voća i povrća jer obilje boja odiše i obiljem vitamina i minerala. Sa mliječnim proizvodima ne treba pretjerivati, jer mlijeko ometa gvožđe, a kada je riječ o mastima, preporučuju se tečne masti i omega masne kiseline iz jezgrastog voća. Tokom zime djeci treba uvesti vitamin D, kao suplement koji koristi i kod imuniteta i kod razvoja kostiju. Potrebno je uvesti i probiotik, zbog crijevne flore, kao i imuno-cink. Apsorpcija vitamina D je veoma bitna i putem kože, zbog čega djecu treba voditi u šetnju tokom sunčanih intervala“, rekla je dr Škorić. Doktor Gordana Savin, podsjetila je i da zainteresovane žene, mogu da se registruju ili preregistruju u Službi za ginekologiju, gdje su im dostupna dva ljekara.

-Takođe, imamo omogućene i preglede kod doktorke koja dolazi iz Sremske Mitrovice“, rekla je dr Savin i naglasila da do 31. decembra, dok traje registracija-preregistracija za timove porodične medicine, sugrađani samo treba da dođu i izraze želju kod kojeg ljekara hoće da se registruju, a papirologiju, obavljaju medicinske sestre.