SAOPŠTENjE ZA JAVNOST STRANKE DEMOKRATSKE SRPSKE SEMBERIJA MIĆO MIĆIĆ :: Semberija INFO ::

 

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST STRANKE DEMOKRATSKE SRPSKE SEMBERIJA MIĆO MIĆIĆ


Gradonačelnik provodi politiku obračunavanja sa političkim neistomišljenicima
 
 
Već duže vrijeme svjedoci smo da gradonačelnik Grada Bijeljina Ljubiša Petrović, pod plaštom borbe protiv korupcije u javnim institucijama i preduzećima, provodi politiku obračunavanja sa svojim političkim neistomišljenicima i članovima drugih političkih partija.
 
Podnoseći krivične prijave zbog sumnje u zakonit rad odgovornih u javnim službama, gradonačelnik Petrović sebi daje za pravo da pojašnjenja svojih postupaka obrazlaže neprovjerenim ili poluistinitim tvrdnjama, a osobe protiv kojih su krivične prijave podnesene u svojim nastupima tretira kao da je stvar već presuđena i da je njihova krivica već dokazana!
 
Posljednji takav nastup gospodina Petrovića vidjeli smo juče, 06.12.2021. godine, tokom konferencije za novinare koju je održao u prostorijama gradske uprave, gdje je imenom i prezimenom optuživao svoje političke neistomišljenike za lopovluk, krađu, „politički motivisano opstruisanje javne nabavke“ i razna druga nedjela.
 
Gradonačelnik Petrović izgleda da nikada nije čuo za „prezumpciju nevinosti“ - da niko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno. Sumnja da je učinjeno neko krivično djelo i presuda za to krivično djelo su dvije potpuno različite stvari. Krivicu može da dokaže samo sud, a ne gradonačelnik. Ono što smo vidjeli iz njegovog jučerašnjeg nastupa upućuje da građanima Bijeljine sudovi ne trebaju i da je Ljubiša Petrović tu da optužuje i presuđuje.
 
Nastupajući na ovakav način, Ljubiša Petrović je na najgrublji način prekoračio ovlašćenja koja ima kao gradonačelnik, ozbiljno narušio ugled institucije gradonačelnika i ozbiljno poljuljao povjerenje građana koji imaju drugačije mišljenje od njega u upravu Grada Bijeljina.
 
Pri tome, gospodin Petrović se nije potrudio da javnosti ponudi na uvid sadržaj podnijetih krivičnih prijava. On ih je samo usmeno obrazložio, i to toliko laički, da se iz njih apsolutno ne vidi u čemu je krivica osumnjičenih?
 
Gospodin Petroviću je juče ubjeđivao javnost Bijeljine da je u „pitanju politička pozadina ometanja javne nabavke“ (šta god to značilo) jer, kako je rekao „…znamo kojoj političkoj opciji pripadaju“ lica protiv kojih je podnijeo krivičnu prijavu.
 
U Zakonu o javnim nabavkama ne postoji odredba „ometanja javne nabavke“, pogotovo ne sa „političkom pozadinom“. Da li to gospodin Petrović ima svog favorita među prijavljenim ponuđačima, pa mu smeta to što neka firma koristi svoja zakonska prava i bori se da dobije ugovor u procesu javne nabavke? Ulaganje žalbe na proceduru javne nabavke je legitimno zakonsko pravo svih ponuđača koji učestvuju u procedurama javnih nabavki i to se svakodnevno dešava širom Bosne i Hercegovine. Čak i ako ponuđači neće, ne žele ili jednostavno ne uplate taksu na žalbu podnesenu Kancelariji za razmatranje žalbi BiH, je takođe njihovo pravo. Ko je Ljubiša Petrović da im to pravo uskraćuje? Ljubiša Petrović može pravo da se ljuti što procedura javne nabavke dugo traje, ali nema pravo da se ljuti na ponuđače i da zbog toga podnosi krivične prijave. Ako je Ljubiši Petroviću stalo da blagovremeno zaključi neki ugovor, treba ranije da pokrene proceduru javne nabavke. Zašto čeka posljednji momenat?
 
Podsjećanja radi, kada je prije nekoliko godina Bosna i Hercegovina bila onemogućena da izdaje lične karte, zbog toga što nije blagovremeno okončala proceduru javne nabavke - usljed velikog broja žalbi u proceduri javnih nabavki, da li je Vijeće ministara ili neki drugi organ podnosilo krivične prijave protiv tih ponuđača? Ako znamo da Zakon o javnim nabavkama BiH zahtijeva od ugovornih organa da se prema svim ponuđačima ponašaju jednako i nediskriminirajuće, da li je podnošenje krivične prijave protiv ponuđača u proceduri javne nabavke koja još uvijek traje samo po sebi krivično djelo zastrašivanja i diskriminacije zainteresovanih ponuđača? Nadamo se da nadležni državni organi prate ove aktivnosti gradonačelnika Petrovića i da će adekvatno reagovati po službenog dužnosti.
 
Međutim, sve ovo što smo do sada naveli, nažalost, nije ono najtragičnije. Ljubiša Petrović je na jučerašnjoj konferenciji za novinare sebi dao za pravo da na najgori mogući način, u stilu najvećih autokrata i diktatora, targetira svoje političke protivnike i da im crta mete na čelu. On je javnim pokazivanjem fotografija Slaviše i Dragiše Savića, uz riječi da: „…svaki građanin koji vidi ugašenu sijalicu koja ne može da se zamijeni i liniju ulične rasvjete koja ne može da se održava, onda je odgovor jasan da su odgovorna ova lica, jer ometaju postupak javne nabavke i svaki čovjek u Bijeljini koji pogleda ugašenu sijalicu neka zna da su odgovorna ova lica…“, i uz navođenje patetičnih floskula kao što su „ulice u mraku kojima hodaju naša djeca i svi naši građani…“ zapravo javno uputio poziv da se oni linčuju. Tim svojim činom Ljubiša Petrović je javno poručio da kome god smeta to što su ulice u mraku, može da iskali na onoj dvojici čije je fotografije pokazao, ako ih sretne. Možda jedino da sledeći put gospodin Petrović javno objavi i njihove adrese, da se građani ne muče da ih prepoznaju na ulici, nego da im lijepo odu kući i da ih tu premlate, oštete kola ili načine štetu na drugo imovini?
 
Ispod svakog nivoa je da ovako postupa gradonačelnik Bijeljine.
 
Očigledno je da je gospodin Petrović frustriran što ne može da sprovodi svoje planove onako kako je zamislio, ali ne očekuje valjda od drugih da im interesi Ljubiše Petrovića budu važniji od sopstvenih?
 
Odgovornost za provođenje javne nabavke za uličnu rasvjetu je isključivo i jedino na Gradu Bijeljina i gradonačelniku Ljubiši Petroviću! Ako ugovor za javnu rasvjetu nije blagovremeno zaključen, ako su ulice u mraku, ako novogodišnja rasvjeta nije postavljena i grad nije okićen, jedini i isključivi krivac za to je Ljubiša Petrović! Niko mu nije kriv što se prihvatio funkcije koju ne zna da obavlja. Ali pošto se prihvatio, ima da snosi i posljedice sopstvene nesposobnosti.
 
Bilo bi dobro, pošto gradonačelnik Petrović voli da se prikazuje kao pravednik, da barem ima dostojanstva da kaže da su greške i propuste napravili on i njegov tim, ali ne! On za to optužuje druge i trudi se da svi drugi budu krivi, samo da se njegovi propusti ne bi vidjeli.
 
Čvrsto smo ubijeđeni da građane Bijeljine jeftini trikovi Ljubiše Petrovića ne mogu da zavaraju i vrlo dobro znaju u čijim rukama je odgovornost za vođenje ovog grada.
 
SDS Semberija – Mićo Mićić