ZDRAVSTVENI, PSIHOLOŠKI I PRAVNI ASPEKTI PROTIVPANDEMIJSKIH MJERA :: Semberija INFO ::

 

ZDRAVSTVENI, PSIHOLOŠKI I PRAVNI ASPEKTI PROTIVPANDEMIJSKIH MJERA


Povodom potpisivanja memoranduma o saradnji sa Udruženjem građana „Lekari i roditelji za nauku i etiku“ Srbije, Udruženje građana „Roditelji ZA prava djece“ organizuje javnu diskusiju na temu: „Zdravstveni, psihološki i pravni aspekti protivpandemijskih mjera“ Javna diskusija će biti održana u Galeriji Centra za kulturu u Bijeljini, u subotu,11. decembra, sa početkom u 15 časova. Učešće na diskusiji imaju ljekari, klinički psiholozi i pravnici članovi oba Udruženja.

Na ovom skupu će govoriti profesor dr Drago Đorđević, profesor patofiziologije; dr Slavica Aranđelović, ljekar, koja se pored klasične, bavi se i kvantnom medicinom; dr Borislav Antonijević, ljekar, specijalista ginekologije i akušerstva; Zorica Josić, klinički psiholog, pravnici Udruženja ,,Lekari i roditelji za nauku i etiku'', te  dr Đorđe Marilović, docent u oblasti Finansijkog prava. Moderator je Jelena Sarafijan, predsjednik Udruženje građana „Roditelji ZA prava djece“.

Kako je najavljeno, naglasak će biti na važnosti saradnje svih društvenih institucija u nalaženju najboljih načina za prevazilaženje krize koju je prouzrokovala pandemija virusa korona u protekle dvije godine. Svjedoci smo brojnih promjena kako u dosadašnjem naučnom medicinskom pristupu u pogledu uvođenja i primjene epidemioloških mjera, tako i u pravnom pristupu u pogledu načina normativnih okvira kroz koje se epidemiološke mjere sprovode. Sve to ostavlja duboke tragove u našem društvenom okruženju, što nameće potrebu da imamo u vidu i psihološki aspekt svih novonastalih promjena.

Javna diskusija „Zdravstveni, psihološki i pravni aspekti protivpandemijskih mjera“ ima za cilj da predavači i moderatori publicii široj javnosti skrenu pažnju na važnost potrebe da društvena zajednica, porodica, zdravstvene, vaspitno-obrazovne ustanove i druge društvene institucije međusobno sarađuju i djeluju, tena temelju naučnih dokaza i primjera dobre prakse utvrđuju smjernice za pravilno donošenje odluka koje su u interesu svih članova društva.

Povod za organizovanje ovakvog događaja su najavljene protivpandemijske mjere u Republici Srpskoj, koje u zemljama okruženja nisu donijele ništa dobro. Krajnje vrijeme je da se o nastaloj situaciji u našem društvu počne govoriti otvoreno, argumentovano, koristeći naučne i stručne dokaze koji imaju svoju podlogu u naučnim radovima i dobroj praksi.

Ovo je događaj koji će sasvim sigurno dati odgovore na mnoga pitanja i otvoriti prostor za razmišljanje u kom pravcu trebamo djelovati u budućnostida bismosačuvali kako fizičko i mentalno zdravlje nas i naših najmlađih, tako i ustavno-pravni poredak ljudskih prava i sloboda koje su temelj za dostojanstven život čovjeka dvadeseprvog  vijeka'', preciziraju organizatori.