KONVENCIJA: KAKO SE MOŽEMO SPASITI OD DEMOGRAFSKOG SLOMA?“ :: Semberija INFO ::

 

KONVENCIJA: KAKO SE MOŽEMO SPASITI OD DEMOGRAFSKOG SLOMA?“


Da bi se poboljšala demografsko stanje u Republici Srpskoj, neophodno je obezbijediti siguran posao za mlade ljude, subvencije za za rješavanje stambenog pitanja, ali i intenziviriati zapošljavanje žena,rečeno je na konvenciji „Kako se možemo spasiti od demografskog sloma“. Demograf  Stevo Pašalić smatra da opštine i gradovi stalno pominju demografiju, ali samo forme radi.


-Cilj ove konvencije je usvajanje predložene deklaracije o demografskom razvoju, kao ključnom nacionalnom interesu i razmijena mišljenja o predloženoj deklaraciji „Republika Srpska- demografski izazovi kao strateško nacionalno pitanje“, koja će nakon usvajanja biti poslata zvaničnim institucijama“, rekao je Pašalić i naglasio da, kako je rekao,“stanje nije dobro, kao ni u regionu“.

-Sa ovim problemom se treba ozbiljno uhvatiti u koštac. Često se poseže za novčanim davanjima, jednokratnim i višekratnim novčanim davanjima, kako bi se riješio problem demografije. To je dobar gest, ali to neće praktično uticati da se rodi nijedno dijete više. Ključne mjere su ekonomski razvoj i obezbjeđivanje sigurnog posla, a to će uticati da nam manje odlaze mladi ljudi“, istakao je Pašalić. On smatra da je dobra mjera i subvencija za rješavanje stambenog pitanja, besplatan smještaj djece u vrtiće, kao i mjere vezane za poreske olakšice višečlanim porodicama.
-Potrebno je i intenzivnije zapošljavanje žena, koje su danas u velikoj mjeri visokoobrazovane i emancipovane, a najteži zadatak je smanjenje intenziteta iseljavanja“, rekao je Pašalić. Poslanik u NSRS Perica Bundalo, učesnik u diskusiji, naglasio je da je „pitanje demografije jedno od ključnih, odnosno pitanje opstanka na ovim prostorima“. On je potvrdio da će dati podršku predloženoj deklaraciji „Republika Srpska - demografski izazovi kao strateško nacionalno pitanje“, te da će informacije sa konvencije iskoristiti da prenese u NSRS i da predloži određene mjere na nivou najvišeg zakonodavnog tijela u RS, kako bi se popravilo stanje u ovoj oblasti“. Student-saradnik, Vesna Krtinić, istakla je da je su, „kroz petogodišnje studiranje, u saradnji sa profesorom Pašalićem, koristili statističke podatke koji su se odnosili na načine kako smanjiti demografske slomove u RS.

-Istraživali smo parametre koji se odnose na opšte stope nataliteta i mortaliteta, pa sve do stope zapošljavanja-nezapošljavanja i demografskih resursa. Iz godine u godinu, rezultati su bivali sve lošiji, budući da je rođeno sve manje djece, a sve više ljudi je tokom tog perioda umiralo. Odlazak mladih iz RS, takođe, je uticao na loše demografske rezultate, a ono čemu težimo je zapošljavanje mladih, što će rezulttirati popravku demografskog stanja u RS“, rekla je Krtinićeva.

Semberija info