MANIFESTACIJA „PUT KA VRHU“ IZ REPUBLIKE SRPSKE VRAĆA SE U BEOGRAD: BRAUNOVIĆU – „KAPETAN MIŠA“ :: Semberija INFO ::

 

MANIFESTACIJA „PUT KA VRHU“ IZ REPUBLIKE SRPSKE VRAĆA SE U BEOGRAD: BRAUNOVIĆU – „KAPETAN MIŠA“


Master menadžer Igor Braunović, generalni direktor JP „Srbija šume“ i predsjednik Društva za zaštitu čovjekove sredine  „Naša Drina“ u Malom Zvorniku, dobitnik je statue „Kapetan Miša Anastasijević“, visokog uzdarja posvećenog najvećem srpskom zadužbinaru, koje u Srbiji i Republici Srpskoj, godinama u okviru manifestacije „Put ka vrhu“ dodjeljuju Media invent iz Novog Sada, Univerzitet u Novom Sadu, univerziteti u Republici Srpskoj i privredne komore na obje obale Drine i Save.

 Riječ je o jednom od slavodobitnika tog prestižnog priznanja, koja su na nedavnoj manifestaciji „Put ka vrhu“ u Banjaluci dobili ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, visoki funkcioneri Republike Srpske, zaslužni univerzitetski, naučni, kulturni i zdravstveni poslenici, privrednici.

 -Briga o prirodi, o državnim dobrima, njegovanje, unapređenje, čuvanje šuma, borba za čiste rijeke i njihova priobalja, podsjećanje na div junake naših dana i slavne pretke, stvaranje divne harmonije prirodnih ljepota od šuma, livada, rijeka, jezera, izvora do potoka, samo je dio onoga čemu skoro čitav život posvećuje Braunović, kaže Vlado Markanović, direktor „Media inventa“ i član žirija u kom su  naši eminenti univerzitetski, privredni i kulturni poslenici.

-Oni, poput Braunovića, koji baštine ovakve vrijednosti, i za njih se svojski bore, jesu i te kakvi zadužbinari,  dostojni nagrade slavnog nam  kapetana Miše Anastasijevića.

U  današnjim uslovima, po riječima akademika Dragoljuba Draga Mirkovića, privrednika i umjetnika, jednog od predlagača Braunovića za nagradu, „nikad nije bilo teže da se vodi državno preduzeće, jer je tržište  više nego surovo, a očuvanje i unapređenje državnih dobara je vraški teško, što samo znaju oni koji se bave privredom“.

 -I što je najteže, dok se te bitke biju za državu, narod i njena dobra, dolazite na takvom mjestu na razna podmetanja, traženje „dlake u jajetu“, raznih  „popovanja“ onih koji o privredi ništa ne znaju koji ne znaju i koješta drugog - kaže akademik Mirković.

​ -Samo stameni, odvažni,časni, vrijedni, obrazovani i stručni ljudi, poput Igora, kadri su da na sve to ostanu imuni, da idu napijred znajući najbolje šta je najbolje za državu i narod. Ljudi poput Igora rađaju se kao patriote i  rodoljubi, oni se ne uče tim vrlinama niti su im one profesija.

Od kako je na čelu Društva za zaštitu čovjekove sredine „Naša Drina“ u Malom Zvorniku, ova rijeka i njeno jezero nikada nisu bili čistiji,sređeniji i uređeniji.U akcijama čišćenja učestvuju svi šumari Srbije na čelu sa Braunovićem, čija su djela ogromna pošumljavanja Srbije, i to svakodnevna, poput akcija na Ceru svako stablo za junaka iz Velikog rata.Pod njegovom dirigentskom palicom pošumljenost Srbije je u rastu, što je, kažu upućeni, „jako težak, složen, komplikovan i zahtijeva proces koji traži i rad, i  trud i novac“.

Braunović je najzaslužniji što je junak sa Košara, Miloš Ćirković, dobio spomenik kraj Drine, „čime su u ljubav i sjećanje na njega povezani svi Srbi, ma gdje živjeli, a to je spomen i drugim, takvim div junacima našeg roda, dostojnim onim sa Cera, Kolubare, Drine, Kajmakčalana...“

Priznanje Braunoviću biće uručeno na velikoj manifestaciji koja će biti održana u martu u Beogradu, koja će okupiti  najviše dobitnike iz Srbije i gdje će biti predstvaljenja monografija, na srpskom i engleskom, posvećena svim slavodobitnicima  priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“.