SEMBERIJA: PRASIĆI POSKUPJELI UOČI PRAZNIKA :: Semberija INFO ::

 

SEMBERIJA: PRASIĆI POSKUPJELI UOČI PRAZNIKA


Cijena prasića u Srpskoj mogla bi uskoro dostići šest maraka po kilogramu žive vage. Zbog smanjene proizvodnje, a povećane potražnje pred božićne i novogodišnje praznike, njihova cijena će se povećati i u mesnicama.
 
Cijena drugih vrsta svinjskog mesa ostaće nepromijenjena.
 
Na stočnoj pijaci u Bijeljini, prasići do 25 kilograma, prodavani su za 5 do 5,5 maraka po kilogramu. Farmeri kažu da će napokon nešto i zaraditi.
 
Znaju i da će ove cijene trajati samo dvadesetak dana te neće spasiti godinu loše proizvodnje.
 
„Više bi nas radovalo da cijena tokom godine, u martu i aprilu i cijelog ljeta, bude takva da nam bude isplativo, npr. 3 KM po kilogramu. A ovo poskupljenje, damo pred praznike, nam mnogo ne znači. Cijela godina nam bude takva da jedva natežemo kraj s krajem”, kaže za InfoBijeljina uzgajivač Stevo Kojić, kojeg smo zatekli na stočnoj pijaci u Bijeljini.
 
Došao je da proda 12 prasića, od 20 do 30 kilograma.
 
„Ne mogu ih vraćati u obor. Ako bude potrebno, snizižu cijenu“, kaže ovaj domaćin.
 
On dodaje da su uzgajivače svinja na ivicu opstanka, doveli sušna godina, pandemija, naglo povećanje cijena žitarica i drugih komponenti za stočnu hranu.
  
„Sve je dva do tri puta skuplje. A prodaja ide slabo. Ojadila nas i ova korona. Nema svadbi, krštenja. Restorani kupuju samo osnovno. Prije prodam prasce na kućnom pragu a sad teško ide“, kaže ovaj domaćin.
 
Period svinjokolja popravio je situaciju u farmama tovnih svinja, a predstojeći praznici donose zaradu uzgajivačima prasića, naglašava i Slobodan Petrić iz Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.
„Prasci su se prodavali po 3 KM po kilogramu žive vage a farmeri nizali gubitke. Sada imaju priliku da, u ove praznične dane, nešto zarade“, kaže Petrić.

Naglo povećanje cijena prasića uticaće i na cijene u mesnicama. Očekuje se da će kilogram svinjskog mesa u mesnicama koštati osam KM.
 
Kupci se, s obzirom da se već od januara očekuje smanjenje cijena tovnih svinja, nadaju da će doći do korekcija cijena svinjskog mesa.
 
Iako se slažu da farmeri ne smiju biti na gubitku, smatraju da ceh ne smiju da plaćaju  krajnji konzumenti, koji su ionako izloženi svakodnevnim poskupljenjima.

Izvor: InfoBijeljina