ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA :: Semberija INFO ::

 

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA


Na Pedagoškom fakultetu održana je Završna konferencija projekta „Da, to sam ja“. Ovaj projekat je ideja Udruženja „Porodični krug“ uz podršku  Udruženja za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ i Ministarstva prosvjete i kulture.

Ovaj projekat akcenat stavlja na potrebu uključivanja djece koja pripadaju romskoj populaciji u obrazovni sistem, a tu se, prije svega, misli na predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje.

Na konferenciji je, na temu „Romi u vaspitno-obrazovnom procesu u Republici Srpskoj“,  govorila Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra prosvjete i kulture za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje ističući važnost uključivanja Roma u proces vaspitanja i obrazovanja.


- U Republici Srpskoj je samo 394 djece Roma registrovano u osnovnim školama, 20-ak u vrtićima, što je malo. To je razlog zašto je Ministarstvo podržalo ovakav projekat. Izrada Priručnika za rad vaspitača koji rade sa takvom djecom je nešto što je već ranije najavljeno. Metodika je specifična, posebno sa djecom koja, možda, imaju jezičku barijeru. Priručnik će pomoći onima koji rade sa djecom koja ne znaju dovoljno jezik na kojem se odvija nastava, da bi djeca stekla određena znanja i vještine - istakla je Cvijanović.

Bojana Jovanović je, u ime Udruženja „Otaharin“, govorila na temu  „Anticiganizam kao ključni uzrok isključivanja Roma i Romkinja“ ukazujući na predrasude prema Romima koje vladaju u našem društvu.

Jovanka Vuković, zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske, je govorila o problemima Roma vezanih za obrazovanje i istakla da ovoj instituciji najčešće stižu prijave o napuštanju škole od strane djece koja dolaze iz romskih porodica.

- To nije izbor djeteta, to je rezultat multipliciranih problema sa kojim se djeca susreću tokom odrastanja u svojim porodicama. Izuzetno je važno raditi na edukaciji roditelja, da bi oni prepoznali značaj obrazovanja za njihovu djecu - istakla je Jovanka Vuković.


Izvršni direktor Udruženja „Otaharin“, Dragan Joković, je govorio o potrebi društvene i obrazovne inkluzije Roma.

- Uključivanje u obrazovanje je obaveza cijele zajednice, a Romi i Romkinje su na marginama društva - isključeni su iz društva. Školski sistem se mora unaprijediti - mora bolje prihvatiti različitosti. Takođe, potrebno je eliminisati stereotipe i predrasude koji su ukorijenjeni još prije nekoliko vijekova. To je glavna prepreka i kod obrazovanja i kod zapošljavanja, pružanja bilo kakvih usluga, kada su u pitanju Romi - rekao je Joković.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je govorio o potrebi ulaganja u obrazovanje kao investiciji koja će se u budućnosti višestruko vratiti, ali i istakao značaj Udruženja „Otaharin“ u promociji obrazovanja među Romima.

- Gradska uprava sa „Otaharinom“ ima višegodišnju saradnju, a brojni realizovani projekti nameću obavezu da i dalje podržavamo rad ovog Udruženja. Takođe, Grad Bijeljina je sa Karitasom, putem brojnih postignutih sporazuma, uspio riješiti i pitanja stambenog zbrinjavanja romskih porodica. Gradska uprava će podržati ideju izgradnje prihvtilišta za djecu u riziku, kao još jedan vid pomoći populaciji koja je marginalizovana u društvu - rekao je gradonačelnik Petrović.

Semberija info