Obilne padavine i hladno vrijeme tokom maja donijeli brigu poljoprivrednicima: Seljaci preumorni od rada i neizvjesnosti :: Semberija INFO ::

 

Obilne padavine i hladno vrijeme tokom maja donijeli brigu poljoprivrednicima: Seljaci preumorni od rada i neizvjesnosti


Hladno i nestabilno vrijeme tokom cijelog maja, česte i obilne padavine, zabrinuli su poljoprivredne proizvođače u Semberiji.  Na početku sezone proizvodnje žitarica i povrća računaju se mogući podbačaji i gubici u proizvodnji.

Jovan Purić (57) iz Crnjelova, koji je zasadio lubenicu na zakupljenom zemljištu u Maloj Obarskoj, za Semberija info kaže da bilježi kašnjenje u sadnji i do 20 dana, tako da će kašnjenje u proizvodnji iznositi i do mjesec dana.

„Nije kiše količinski palo puno, ali su dnevne temperature niske, tako da biljke ugrožene. Veliko je i isparavanje iz zemlje i iz vazduha, tako da se na sve te nedaće kaleme i biljne bolesti. Noći su hladne, dnevne temperaturne razlike su uočljive, što pogoduje razvoju biljnih bolesti. Prinosi će biti manji od 20 do 50 odsto. Proizvodimo žitarice, povrće u plastenicima, od paprike, krastavca, luka, paradajza, kupusa, pa do dinje. Obrađujemo velike površine, ali nemamo veliku pomoć od države. Supruga Rada i sin Dragomir rade sa mnom na imanju. Sin Nikola studira u Beogradu. Često angažujemo i sezonske radnike. Dnevnica iznosi 40 KM. Za njih malo, za mene puno. Velike su investicije u poljoprivredi, gledamo u nebo sa strahom i zebnjom, pijaca i tržište su ograničeni. Narod je otišao i odlazi za boljim. Pitamo se, ko će sutra kupovati ovo što mi proizvodimo“, kaže Jovan Purić. Jovan kaže da voli da radi na njivi, te da u sezoni odmara svega nekoliko sati. Mi, seljaci, smo preumorni od rada i od prevelike neizvjesnosti“, kaže Jovan Purić.

Na imanju Čedomira Radovanovića (34) u Velikoj Obarskoj u toku je berba jagode. Čedomir kaže da berba jagode kasni zbog hladnog i kišovitog vremena.

“Petnaestak dana ćemo produžiti berbu jagode, a biće umanjen i rod zbog ovakvih vremenskih uslova. Morali smo brati jagode koje su bile oštećene i odbacivati ih kako se trulež ne bi proširika na zdrave plodove. Ipak, zadovoljni smo kvalitetom i prinosima”, kaže Radovanović, ističući da za svoju konzumnu jagodu, italijanskih sorti “kleri” i “džoli” ima kupce i u Bijeljini i na području Banjaluke.

Vaso Milovanović je iskoristio nekoliko sati bez kiše da pokuša osušiti djetelinu. On kaže da djetelinu može iskoristiti za silažu, nikako za baliranje, jer je bila izložena velikim količinama padavina i počela je da truli u donjem dijelu stabljike.

“Slična je situacija i sa pšenicom i kukuruzom, koji su dobili previše vlage u sistemu korijena. Kukuruz je u puno lošijem stanju i sporo napreduje”, kaže za Semberija info Milovanović.

Na imanju Admira Hamidovića (50) u toku je vađenje ranog krompira. Admir kaže da je, uprkos kiši i hladnom vremenu, uspio proizvesti kvalitetan bijeli krompir sorte “adora”.

“Zadovoljan sam prinosom. Očekujem rod od dvije tone po dunumu. Sve što proizvedem prodajem na Kvantaškoj pijaci u Bijeljini. Trenutno krompir prodajem po cijeni od jednu KM za kilogram na veliko,” kaže Hamidović.

SemberijaINFO/Lj.Ljubojević