​Izgradnja kanalizacije – najznačajniji projekat u istoriji grada Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

​Izgradnja kanalizacije – najznačajniji projekat u istoriji grada Bijeljina


Izgradnja kanalizacije je najznačajniji infrastrukturni  projekat koji je realizovan u proteklih pola vijeka, istaknuto je na konferenciji „Vrijeme je za čistu vodu“ koja je organizovana povodom završetka projekta izgradnje kanalizacije u Bijeljini.

Projekat izgradnje gradske kanalizacije, u koji je investirano oko 41 milion eura, je najbolji projekat koji je realizovan u gradu Bijeljina, istakao je na početku konferencije gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, naglasivši da je njegovom realizacijom otklonjena prijetnja zagađenja gradskog izvorišta pitke vode.

„Naš cilj prije 13 godina, kada je otpočela realizacija ovog projekta,  je bio zaštita životne sredine i upravljanje otpadnim vodama, te zatrpavanje 26.000 septičkih jama. Osim kanalizacije, izgrađeni su kilometri i kilometri kišne kanalizacije, zamijenjena vodovodna mreža, postavljene PTT i druge instalacije. To je ono što se ne vidi, ali se golim okom vide nove rekonstruisane ulice, novi moderni trotoari, ulična rasvjeta. Projekat smo počeli realizovati uz pomoć budžetskih sredstava, kasnije smo aktivirali 12 miliona eura kreditnih sredstava, a dobili smo i 17 miliona eura bespovratnih donatorskih sredstava. Želim ovom prilikom da  se posebno zahvalim donatorima, Vladi Holandije koja je posredstvom ORIO programa donirala 6,7 miliona eura, Vladi Švedske koja je pomogla realizaciju ovog projekta posredstvom agencije SIDA, te Evropskoj uniji. Uz pomoć donatorskih sredstava izgradili smo i sistem za prečišćavanje otpadnih voda“, istakao je gradonačelnik Mićić, naglasivši da nije bilo kašnjenja u otplati kredita, ali da su i građani, kroz povećanu cijenu vode za piće učestvovali i učestvuju u realizaciji ovog projekta.



Mićić se tom prilikom zahvalio svim saradnicima i učesnicima u realizaciji projekta, bivšim i aktuelnim članovima Vlade RS, Aleksandru Džombiću, Zoranu Tegeltiji, Srebrenki Golić, Savjetu ministara BiH, Mirku Šaroviću, Predragu Joviću i drugima koji su pomogli oko realizacije ovog projekta.

U ime Vlade Holandije obratio se ambasador Rejnaut Vots koji je govorio o značaju ovakvih projekata u zaštiti voda Crnomorskog sliva, ali i o značaju projekta za građane Bijeljine.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, u tehničkom mandatu, u ime Savjeta ministara BiH zahvalio je donatorima koji su podržali ovaj projekat, istakavši da bi ovaj dan trebalo da bude upisan zlatnim slovima u istoriju grada Bijeljina.

„BiH je osma u Evropi po vodnom bogatstvu, prva u Evropi, ukoliko govorimo o količini pitke vode po glavi stanovnika. To bogatstvo još uvijek nismo dovoljno valorizovali. Zaštitom izvorišta, tretiranjem i prečišćavanjem otpadnih voda može se sačuvati i zaštititi taj resurs, naglasio je ministar Šarović.

SemberijaINFO/Lj.Ljubojević
Foto: B.Milošević