Planetarijum stigao u Bijeljinu :: Semberija INFO ::

 

Planetarijum stigao u Bijeljinu


Planetarijum - veliki sferni bioskop koji priča priču o svemiru, Bijeljinci imaju priliku  da posjete 23. i 24. maja. Projekcije su jedinstvena prilika za proširenjem znanja iz oblasti prirodnih nauka i predstavljaju veoma zanimljiv i atraktivan način za bliže upoznavanje sa astronomijom, fizikom i srodnim naukama.

Ovaj izuzetan događaj organizovala je MF banka u saradnji sa bijeljinskim Centrom za kulturu. MF banka, kako s ponosom ističu, ulaže u nekoliko oblasti, od kojih se najviše ističu preduzetništvo i projekti koji za cilj imaju promociju i popularizaciju nauke. 



- Smatramo da su znanje i inovativnost ključni resursi za razvoj svakog društva. Projekti koje MF banka sponzoriše za cilj imaju razvoj intelektualne radoznalosti kod djece i mladih, kao i njihove naučne pismenosti. Tako smo i došli na ideju da planetarijum dovedemo u Bijeljinu“, izjavio je šef Filijale MF banke u Bijeljini Velibor Ostojić.



Planetarijumske projekcije, koje su izazvale veliko uzbuđenje i kod školaraca i kod odraslih posjetilaca, vode stručni predavači Astronomskog društva ,,Ruđer Bošković“ iz Beograda, astronomi Milan Stojanović i Branko Simonović. Oni su kroz zabavu i razgovor demonstrirali nebesku sferu i kretanje nebeskih tijela na njoj, otkrivajući tajne zvjezdanog neba, sazviježđa, planeta i satelita, zvjezdanih jata, maglina i galaksija, sve do objekata na samom rubu svemira. 



-Na jedan lijep i slikovit način pokušavamo da dočaramo djeci šta su to planete, kako izgleda naš Sunčev sistem, da ih naučimo kako planete kruže oko Sunca...Mogu da vide jako lijepe snimke sa Međunarodne svemirske stanice, a onda se polako udaljavamo, izlazimo iz Sunčevog sistema i prikazujemo im kako izgledaju neke komete, kako izgledaju neka sazvježđa, kako izgledaju zvjezdana jata, što je vrlo zanimljivo, a imamo i simulaciju ulaska u zvjezdano jato i zaista je prikaz zvijezda na ovoj kupoli fantastičan, rekao je astronom Milan Stojanović uz napomenu da je ovo jedina prava trodimenzionalna projekcija, jer film se projektuje na polovini lopte tako da gledalac treba da gleda svuda oko sebe da bi vidio film u punom sjaju. 

SemberijaINFO/M.Rešidović