OBIČAJ JE DA SE ZA RUČAK PRIPREMI GUSKA :: Semberija INFO ::

 

OBIČAJ JE DA SE ZA RUČAK PRIPREMI GUSKA


Sutra, 13. januara u prostorijama Dnevnog centar ,,Otaharin'' biće organizovan javno obraćanje predstavnika ,,Otaharina'' povodom obilježavanja velikog romskog praznika - Vasilica.

-Obilježavanjem ovog praznika želimo da skrenemo pažnju i promovišemo bogatstvo romske kulture, tradicije i običaja.

Vasilica je jedan od najznačajnijih romskih tradicionalnih praznika. Ovaj praznik se obilježava od 14. januara i Romi ga u Bijeljini obilježavaju kao porodični praznik koji obiluje mnoštvom običaja.


Romski narod, živeći na Balkanu, preuzeo je mnoge tradicije i običaje naroda s kojima u dugom vremenskom razdoblju živi, ali istovremeno nije zaboravio i vlastite tradicije. Zato postoje određene razlike u načinu na koji Romi slave Vasilicu od ostalih  naroda koji žive na Balkanu. Vasilica je i prvi dan Nove godine pa se prema običajima na ovaj dan obavljaju rituali koji za cilj imaju blagostanje porodice.

Na Vasilicu obilježavaju se narodni običaji prema kojima je pažnja posvećna guski koja se kolje okrenuta prema istoku. Prema legendi, Romima koji su bježali preko vode od napada osvajača, pomogao je Bog, poslavši im guske kako bi se spasili od utapanja. Zbog toga je običaj da se na Vasilicu kolje živina, najčešće ćurka ili guska. Veruje se da što je guska ili ćurka bolje utovljena biće bolja i uspješnija godina'', pojašnjavaju iz Udruženja građana ,,Otaharin''.

Semberija info