"ZP KOMERC" JEDINI U SRPSKOJ IMA SPALIONICU KLAONIČKOG OTPADA :: Semberija INFO ::

 

"ZP KOMERC" JEDINI U SRPSKOJ IMA SPALIONICU KLAONIČKOG OTPADA


Republika Srpska opredijeljena je da trajno i kvalitetno riješi pitanje neškodljivog uklanjanja nus proizvoda animalnog porijekla.
 
Ovo su istakli predstavnici Ministarstva poljoprivrede prilikom posjete Mesnoj industriji "ZP komerc" iz Vršana kod Bijeljine. Ovo je jedina mesna industrija u Srpskoj koja je u krugu fabrike instalirala spalionicu za uništavanje klaoničkog otpada.
 
Neškodljivo uklanjanje nus proizvoda animalnog porijekla u skladu je sa zahtjevima Evropske unije, a osim ekološke ima i privrednu vrijednost jer otvara potencijalnu mogućnost za izvoz crvenog mesa, tvrde nadležni.
 
-Spalionica za uništavanje klaoničkog otpada je jako važna iz razloga što nus proizvodi animalnog porijekla predstavljaju izuzetnu opasnost po javno zdravlje, po mogućnost širenja i kretanja zaraznih bolesti, kao i u cilju sprečavanja ugrožavanja životne sredine jer predstavljaju ekološkiproblem - istakao je dragan Knežević, pomoćnik ministra za veterinu .
 
Kada je Regionalna eko-deponija u Bijeljini prestala da prima otpad životinjskog porijekla, spalionica je bila jedino rješenje, kažu u ovoj mesnoj industriji. U okviru ovog projekta, vrijednog milion maraka, izgradili su i biološki prečistač i riješili problem otpadnih voda na ekološki način.
 
- Sama spalionica je kapaciteta 500 kg kostiju na sat. Ta spalionica pravi velike troškove jer mora imati pomoćno gorivo jer je stepen sagorijevanja u dimnjacima preko 1.000 stepeni i potrebna je velika energija, ali zauzvrat vraća nam i toplu vodu koju koristimo u proizvodnji - rekao je vlasnik ove mesne industrije Ljubiša Rosić.
 
U vlastitim farmama godišnje utove oko 4.000 junadi i 35.000 svinja i sve prerade u pogonima. Prošle godine izgradili su najsavremeniju klaonicu u regiji, vrijednu 12 miliona maraka, koja ispunjava sve zdravstveno-higijenske i ekološke standarde zakonodavstva Evropske unije.

​RTRS