U SEMBERIJI POČELO UNIŠTAVANjE KOMARACA :: Semberija INFO ::

 

U SEMBERIJI POČELO UNIŠTAVANjE KOMARACA


Na području Grada Bijeljina juče je počelo larvicidno uništavanje komaraca koje će trajati do kraja oktobra.
Uništavanje komaraca počelo je kasnije nego što je planirano zbog žalbe koja je podnijeta na odluku o izboru izvođača za obavljanje poslova dezinsekcije. Nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi u Sarajevu odbacila podnesenu žalbu, firma "Eko zaštita", koja je dobila posao na tenderu, otpočela je uništavanje komaraca.

​- Uprkos  tome što je tretman počeo nekoliko dana kasnije, to neće uticati na kvalitet posla. U narednim danima sve ekipe će biti na terenu, i od 7 do 19 časova, vršiće neprekidno uništavanje larvi - potvrdili su iz "Eko zaštite", dodajući da kiša i visoke temperature pogoduju razvoju komaraca, tako da će uništavanje odraslih jedinki biti moguće kada to dozvole vremenski uslovi, odnosno kada tri dana za redom vrijeme bude sunčano.

Larvicidno uništavanje komaraca sprovodi se biološkim insekticidima koji nisu štetni za okolinu. Uništavanje odraslih formi komaraca biće vršeno hemijskim sredstvima, a 48 sati prije tretmana "Eko zaštita" će obavještavati udruženja pčelara, medije, civilnu zaštitu, vatrogasce i policiju, na području Grada Bijeljina, o obavljanju tretmana.

Za poslove dezinsekcije u 2019. godini iz gradske kase je izdvojeno 351.000 KM.