SKUPŠTINA POVJERILACA FABRIKE ŠEĆERA U STEČAJU: NIJE RASPRAVLjANO O MATIĆEVOJ SMJENI :: Semberija INFO ::

 

SKUPŠTINA POVJERILACA FABRIKE ŠEĆERA U STEČAJU: NIJE RASPRAVLjANO O MATIĆEVOJ SMJENI


Skupština povjerilaca  bijeljinske Fabrike šećera u stečaju u ponedjeljak je donijela odluku da se nastavi prodaja imovine stečajnog dužnika putem javnog oglašavanja i prikupljanja javnih ponuda, sa početnom minimalnom cijenom od 10 miliona KM, izjavio je Vojislav Nikolić, predsjednik Odbora povjerilaca Fabrike šećera u stečaju.
 
„Ponuda turske firme „Soriel Petrol enerdži“ je odbijena kao neprihatljiva i nekompletna, odnosno ne predstavlja dovoljnu garanciju da se sa njima može napraviti dobar posao. U spis suda stiglo je pismo namjera srbijanske firme „Niva“ iz Žablja koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme. Zainteresovani su da snime stanje u fabrici i da nakon toga daju svoju ponudu“, izjavio je Nikolić, naglasivši da je Odbor povjerilaca ovlašten da nastavi sa prodajom stečajne imovine po cijeni od 10 miliona KM, te da se paralelno uradi pravni okvir za izradu plana reorganizacije stečajnog dužnika, s namjerom da se imovina stečajnog dužnika podijeli povjeriocima kao namirenje za priznata potraživanja.
 
Skupština povjerilaca  nije raspravljala o smjeni stečajnog upravnika Nebojše Matića,  jer povjerioci predlagači za smjenu nisu potpisali obrazloženje za Matićevu smjenu.
 
Nastavak Skupštine povjerilaca dogovoren je za četvrti jul  kada će Skupština povjerilaca dati svoje mišljenje o prijedlogu za Matićevu smjenu, dok će konačnu odluku, odnosno rješenje, donijeti stečajni sudija.
 
Govoreći o sudbini bijeljinske Šećerane i samog stečaja, Nebojša Matić kaže da je sudbina fabrike i dalje neizvjesna.
 
„ Turska punuda je potpuno odbijena, kao neozbiljna, jer je u njoj  naveden novčani iznos od  4.800 eura. Nudili su bankarsku garanciju koja nije naplativa na prvi poziv, već, ukoliko bude novca na računu, onda bi platili. Skupština povjerilaca je to jednoglasno odbila. Prodaja imovine stečajnog dužnika će se nastaviti, ali će se istovremeno ispitati i pravna procedura za mogućnost da povjerioci postanu vlasnici Šećerane. Za dva do tri dana ponovo ću raspisati oglas o prodaji  imovine bijeljinske šećerane za iznos od 10 miliona KM“, izjavio je Matić. Što se tiče statusa 26 stanova u Bijeloj, u Crnoj Gori, i advokatskih troškova za zastupanje u ovom sporu, dogovoreno je da se o tome razgovara sa predstavnicima Vlade RS, IRB-a I Tužilaštva kako bi se konačno utvrdilo ko može raspolagati tom imovinom. U naredna tri do četiri mjeseca, nakon javnog izlaganja, razriješiće se i status poslovnog prostora na Autobuskoj stanici u Bijeljini, površine oko 165 m2, koji bi trebalo da uđe u stečajnu masu Fabrike šećera.