PRVA DIJABETOLOŠKA ORDINACIJA NA TOČKOVIMA STIGLA U BIJELjINU :: Semberija INFO ::

 

PRVA DIJABETOLOŠKA ORDINACIJA NA TOČKOVIMA STIGLA U BIJELjINU


Nakon nekoliko bosanskohercegovačkih gradova “Wellion, prva dijabetološka ordinacija na točkovima“ stigla je u Bijeljinu čije je osoblje zainteresovanim građanima omogućilo besplatno mjerenje šećera u krvi.
 
Ovaj jedinstveni zdravstveni projekat, koji Pharma Maac iz Sarajeva  realizuje u saradnji s austrijskim brendom Wellion, ima za cilj širenje svijesti o dijabetesu, te njegovoj prevenciji.

Riječ je o Prvoj dijabetološkoj ordinaciji na točkovima koja je u Bijeljinu došla nakon Tuzle, a prije toga je bila u Brčkom, Gračanici, Buhaću, Prijedoru i Banja Luci.

Inače, Prva dijabetološka ordinacija na točkovima projekat je koji će pohoditi 17 gradova u BiH  i biće realizovan na 20 lokacija.
 
Podršku u organizaciji projekta pružilo je i  bijeljinsko Udruženje dijabetičara “Diabeta“, čija predsjednica Sandra Milošević ističe kako su više nego zadovoljni odzivom Bijeljinaca.

–Izuzetno je važno savjetovanje i edukacija o temi dijabetesa, važnosti fizičke aktivnosti i pravilne prehrane, a sve s ciljem sprečavanja komplikacija i razvoja šećerne bolesti, ukazuje Sandra Milošević.

Voditelj projekta “Prve dijabetološke ordinacije na točkovima 2019“ Damir Ovčina kaže da je ovo jedinstven projekat i humanitarnog je karaktera.

-Cilj projekta je širenje svijesti o dijabetesu, te njegova prevencija, s obzirom na činjenicu da se, po različitim statistikama, ljudi susreću sa simptomima dijabetesa, ali da tome ne pridaju nikakvu pažnju. Prvi koraci, kada se simptomi dijabetesa tek pojave, izuzetno su važni, jer se mnogo može učiniti baš u tom periodu, istakao je Ovčina dodavši kako od ove bolesti modernog doba samo u BiH boluje više od 300.000 osoba, među kojima je i veliki broj djece. Istakao je i kako svaka druga osoba ima simptome kojih nije ni svjesna, te dodao: ,,Dijabetes ne boli i zato je neophodno vršiti povremeno mjerenje vrijednosti šećera u krvi“.