MUZEJ SEMBERIJE IZ BIJELjINE PRIPREMA NEKOLIKO IZLOŽBI I PROJEKATA :: Semberija INFO ::

 

MUZEJ SEMBERIJE IZ BIJELjINE PRIPREMA NEKOLIKO IZLOŽBI I PROJEKATA


Foto
Nakon prilično uspješne prošle godine u kojoj je realizovano 12 izložbi i završeno iskopavanje na lokalitetu “Muharine” u bijeljinskom Muzeju Semberije i u ovoj godini pripremaju nekoliko projekata i postavki.
Tako će već sredinom ovog mjeseca biti otvorena izložba Marije Vukosavljević iz Valjeva koja radi ikone na poseban način.
 
- Riječ je o mladoj autorki koja radi ikone na tekstilu. To je  poseban način tehnike veza i sigurno će biti interesantno za publiku. Nakon toga planirana je tradicionalna izložba bijeljinskog Likovnog kluba “Sveti Luka” koju organizujemo sedam dana uoči Vaskrsa, a u maju slijedi “Majska smotra likovnog stvaralaštva” naša redovna manifestacija. Nakon toga slijedi “Noć muzeja” manifestacija koju nismo organizovali dvije godine zbog pandemije . Mi smo planirali održavanje, ali vidjećemo da li će biti održani jer to zavisi od svjetskih okvira - navodi Momčilo Koprivica, direktor Muzeja Semberije.
 
I u drugoj polovini godine muzej će imati bogat program za sve ljubitelje umjetnosti.
 
- Planirali smo održavanje Bijeljinskog bijenala, to je manifestacija koju organizujemo svake druge godine. Nakon toga slijedi “Pantelinske svečanosti”- manifestacija koja se održava početkom avgusta povodom slave grada Bijeljina. Tim povodom pripremamo izložbu o Romima, a pripreme su već u toku. Takođe, za Dan grada koji se obilježava 24. septembra pripremamo izložbu, a nakon toga učestvujemo i u realizaciji manifestacije “Višnjićevi dani”, a za kraj godine planiramo da održimo Smotru etnološkog filma u decembru mjesecu - kaže Koprivica.
 
Bez obzira na rad i djelatnost i pred ustanovama kulture su brojni izazovi. Jedan od njih je i uvođenje novih tehnologija, kao što je digitalizacija arhivske građe.
 
- Kada je u pitanju digitalizacija, mi smo pred sam početak pandemije još 2019. godine imali sastanak u Muzeju Republike Srpske, gdje smo razgovarali sa stručnjacima iz Beograda i Novog Sada kako bismo se priključili procesu digitalizacije. Međutim, to je stalo, ali očekujemo njihov poziv i dalju pomoć jer mi nemamo ni finansijske, ni tehničke, a ni kadrovske mogućnosti da sami uradimo digitalizaciju - zaključuje on.

(Glas Srpske)