NOVAC PODIJELjEN, USKORO OKONČANjE STEČAJA „ŽITOPROMETA“ :: Semberija INFO ::

 

NOVAC PODIJELjEN, USKORO OKONČANjE STEČAJA „ŽITOPROMETA“


Foto
BIJELjINA – Završna dioba u stečajnom postupku nad „Žitoprometom” održana je danas u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini i podijeljeno je dodatnih 350 hiljada maraka, te se očekuje da u idućih 15 dana bude i zaključen stečaj u tom nekadašnjem semberskom mlinsko-prerađivačkom gigantu.
Stečajni upravnik u postupku nad „Žitoprometom“ Aleksandar Vićanović rekao je za portal CAPITAL da je danas održano ročište za završnu diobu i da su, uz do sada dvije djelimične diobe, namireni u potpunosti razlučni povjerioci i povjerioci višeg isplatnog reda, dok su povjerioci opšteg isplatnog reda namireni u omjeru 54,74 odsto.
 
„Suštinski sada ide izvršenje ove posljednje diobe i zaključenje stečajnog postupka. Za završnu diobu je bilo rezervisano 350 hiljada maraka i to je podijeljeno povjeriocima opšteg isplatnog reda kojih ima 200. Njima je to raspoređeno prema procentu učešća i u skladu s priznatim potraživanjima“, istakao je Vićanović.
 
Tako je današnjom diobom potrošena cijela stečajna masa nekadašnjeg semberskog giganta “Žitopromet”, osim oko 5.000 KM koje su ostavljene za troškove stečajnog postupka.
 
Nakon što stečajni upravnik isplati završnu diobu, sud donosi rješenje o zaključenju stečajnog postupka, a to bi trebalo da bude u idućih 15 dana.
 
Podsjećamo, kompanija „Pavgord” iz Foče kupila je nepokretnu imovinu „Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion KM. Osnovan je „Novi Žitopromet“ čiju je imovinu u decembru kupila hrvatska kompanija “Kutjevo” za oko 6,8 miliona maraka.
 
Problemi u tom preduzeću pojavili su se prije više od tri godine. U septembru 2018. godine silosi ovog preduzeća bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Problemi su trajali godinu dana, a stečaj je otvoren u decembru 2019. godine.
 
Na ročištu koje je održano u februaru 2020. godine priznato je 6,2 miliona maraka potraživanja. Prvom djelimičnom diobom namireni su povjerioci u iznosu od oko 3,3 miliona maraka, a drugom u iznosu od oko 900.000 KM.

(Capital)