STANIŠIĆ: PIŠITE I ČITAJTE SRPSKI :: Semberija INFO ::

 

STANIŠIĆ: PIŠITE I ČITAJTE SRPSKI


Foto
Miloš Stanišić, odbornik DNS u Gradu Bijeljina, često govori o tome zašto je za očuvanje identiteta srpskog naroda važno da se piše ćirilicom.

Povodom Dana maternjeg jezika Stanišić je rekao da je, osim pisma, važno očuvati i ljepotu govora tako što ćemo svaki dan da pročitamo bar ponešto na svom jeziku.

Pratiocima na društvenim mrežama rekao je koje knjige na srpskom jeziku su mu trenutno favoriti. Zanimljivo je da je među njima i knjiga sugrađanina, advokata iz Bijeljine Ognjena Avlijaša, kao i da je između Meše i Andrića na kraju ipak izabrao - Mešu. I našalio se da će pratioci, među kojima je najviše mladih, takođe izabrati upravo ovu, jer je dosta kraća od ostalih.
 
Ovo je njegov izbor:
„Vinograd Mehmed-bega“, Ognjen Avlijaš

„Upravo sam počeo da čitam ovu knjigu svog sugrađanina Ognjena Avlijaša i jedva čekam da je dovršim. Radnja romana smještena je u današnjoj BiH, ali obuhvata period između Berlinskog kongresa i Dejtona. Knjigu gradi 21 citat iz Svetog pisma. Naš Bijeljinac Ognjen odlično piše!“

„Govorimo srpski“, Milorad Telebak
„Ova knjiga lingviste Milorada Telebaka je obavezna literatura svakog doma. Otklanja sve nedoumice „kako se kaže/kako se piše“.“

„Ostrvo“, Meša Selimović
„Volim obojicu, ali između Andrića i Meše teška srca ipak biram Mešu. Ovo je manje poznat roman, ali na majstorski način opisuje temu samoće i prolaznosti. 

Mlađi čitaoci će ga vjerovatno rado izabrati, jer je dosta kraći od ostalih.“