PETROVIĆ O NOVOJ AUTOBUSKOJ STANICI I UVOĐENjU JAVNOG PREVOZA U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

PETROVIĆ O NOVOJ AUTOBUSKOJ STANICI I UVOĐENjU JAVNOG PREVOZA U BIJELjINI


Foto
Izgradnja nove Autobuske stanice na mjestu nekadašnje Željezničke počela je krajem juna 2020. godine, na osnovu projekta kojim je bila predviđena izgradnja upravne zgrade sa šalter-salom i ostalim pratećim sadržajima, dolaznim i odlaznim peronima.

Procijenjena vrijednost radova bila je 3.203.236,50 KM, a radove je započelo preduzeće „Buk promet".
Primopredaja radova je izvršena 3. februara 2022. godine.

-Ono što građani moraju znati je da su prekršene ugovorne obaveze u vezi sa mašinskim instalacijama na sistemu za grijanje i hlađenje stanice, jer ti radovi nisu završeni u predviđenom roku i po prvi put u istoriji Grada Bijeljina biće aktivirana bankarska garancija za neuredno izvršenje ugovora na iznos od 320.323,65 konvertibilnih maraka. Ovo je vrlo nepopularna odluka, ali je jedina ispravna, u skladu sa zakonskim procedurama i u korist samog grada.

Ono što sam obećao je da ćemo sve transparentno raditi, u korist građana, nema prikrivanja, nema međusobnih dogovora. Nekada vas ovakav proces košta vremena, nije populistički ali je u interesu grada i naroda, piše gradonačelnik Petrović na svojoj FB stranici. Planom javnih nabavki za 2022. godinu predviđena je javna nabavka koja se odnosi na izgradnju sistema za klimatizaciju nove Autobuske stanice, nakon čijeg završetka će radovi na ovom objektu biti potpuno okončani. Zatim će biti pokrenuta procedura za dobijanje upotrebne dozvole i tada će biti stvoreni preduslovi da se stanica koristi.

Prema ocjenama saobraćajnih stručnjaka, organizacija saobraćaja unutar kompleksa stanice je dobro projektovana i zadovoljava uslove za njeno nesmetano funkcionisanje, ali prilikom donošenja odluke o izgradnji nove Autobuske stanice, odnosno, prilikom izrade projekta, nije izrađena ažurna studija javnog prevoza kao osnovni parametar za gradnju terminala javnog gradskog, prigradskog i međunarodnog autobuskog saobraćaja.

-S obzirom na to da u Bijeljini ne postoji uređen sistem javnog gradskog i prigradskog prevoza, gradnja objekata takve namjene bez prethodne studije opravdanosti sa sobom nosi ogromne rizike u pogledu njegovog stavljanja u funkciju, odnosno, uvršćavanja u sistem javnog autobuskog saobraćaja na teritoriji Grada, o čemu uopšte nije razmišljano.

Obaveza Grada Bijeljina je da uredi sistem javnog gradskog i prigradskog prevoza i da upravlja njime na osnovu zakonskih propisa i prava upravljanja transportnim tržištem datog kroz važeću zakonsku regulative, dodaje Petrović. U okviru izrade „Plana održive urbane mobilnosti Grada Bijeljina" (SUMP), usvojenog u Skupštini Grada Bijeljina u septembru 2020. godine, vršeno je istraživanje i anketiranje građana, između ostalog, o stavovima koji se tiču javnog prevoza.

Najveći procenat ispitanika odgovorio je da bi ih dostupnost javnog prevoza u blizini mjesta gdje žive motivisala da češće koriste javni prevoz, te da njegova učestalost na dijelu gdje postoje autobuske linije, nije na zadovoljavajućem nivou. Ovim dokumentom planirana je izrada „Studije javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika", ali i uspostavljanje centralnog čvora za autobuski saobraćaj na lokaciji nove Autobuske stanice.

Grad Bijeljina je raspisao javnu nabavku za izradu Studije javnog prevoza i implementacije nove Autobuske stanice u sistem javnog prevoza putnika, koja će biti osnov za dalje aktivnosti vezane za davanje kompleksa na korišćenje i uspostavljanje kvalitetnog sistema javnog prevoza na teritoriji Grada Bijeljina. Takođe, studija će sadržavati i analizu potreba za linijama gradskog i prigradskog autobuskog saobraćaja, i odrediti broj i trase linija, njihovu rentabilnost i eventualne potrebe za subvencionisanjem linija, broj autobusa na pojedinim linijama, raspored stajališta...

-Pitanju javnog gradskog prevoza Grad će pristupiti odgovorno i bez povlašćivanja bilo kome. Cilj je da javni prevoz bude funkcionalan i da „pokrije" što širu teritoriju, kako bi građani bili zadovoljni njegovim funkcionisanjem i koristili ga u dovoljnoj mjeri, što će proizvesti niz pozitivnih efekata - smanjenje saobraćajnih zagušenja u gradu, manje zagađenje, ali i uštede za kućne budžete.

Nakon izrade Studije, biće raspisani javni pozivi auto-transportnim preduzećima za prevoz putnika na utvrđenim linijama javnog prevoza, čiji rad će biti jasno definisan i neće biti moguća samovolja prevoznika, poput smanjenja broja polazaka ili nefunkcionisanja linija u cjelini. Takođe, biće raspisan i javni poziv za davanje u zakup objekta nove autobuske stanice.

Grad već subvencioniše prevoz učenika osnovnih škola koji od kuće do škole putuju na relacijama dužim od četiri kilometra, a biće razmotreno i uvođenje subvencija za korišćenje javnog prevoza za sve učenike, studente, ali i za druge kategorije stanovništva, poput penzionera, socijalno najugroženijih boračkih porodica i osoba sa invaliditetom, piše Petrović.

(Bijeljina danas)