POMOĆ DJECI S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU :: Semberija INFO ::

 

POMOĆ DJECI S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU


Bijeljinski resursni centar za djecu s poteškoćama u razvoju, smješten u Područnoj školi „Vuk Karadžić“ na Ledincima, je jedan od četiri nova resursna centra. Nakon otvaranja resursnog centra u Trebinju, otvorili smo resursni centar u Bijeljini, koji još pokriva i područje  opština Ugljevik i Lopare. Imamo centre još u Derventi, Banjaluci i Prijedoru, izjavila je ministarka prosvjete i kulture u Vladi  Republike Srpske Natalija Trivić  prilikom posjete bijeljinskom Resursnom centru za djecu s poteškoćama u razvoju.

„Ovaj, kao i ostali resursni centri u Republici Srpskoj, proistekao iz ideje Ministarstva obrazovanja i kulture da se otvore  resursni centri sa stručnjacima, koji treba da podrže djecu sa poteškoćama u razvoju. Ovakvi resursni centri moraju biti decentralizovani i pratiti sva prava djece, predškolaca i osnovaca, koji imaju takve potrebe. Oni na raspolaganju imaju stručnjake koji će raditi s njima i koji će biti osposobljeni da razvijaju njihova znanja, naravno, uz saradnju sa obrazovnim ustanovama“, istakla je ministarka Trivić,  naglasivši da ovakvi resursni centri pomažu djeci s poteškoćama u razvoju da se intenzivno uključe u proces obrazovanja.

Ministarka Trivić tom prilikom se zahvalila UNICEF-u koji je izdvojio sredstva za rad ovih centara u kojima će se obučavati i nastavnici za rad s djecom s poteškoćama u razvoju.

Rowak Khan, šef Predstavništva UNICEF-a za BiH izjavila je da je izuzetno važno upravo to da se niko ne izostavi, niti zapostavi, kada je u pitanju obrazovni proces.

„Ovaj resursni centar treba da pomogne djeci, kako bi se ostvarili njihovi kapaciteti i otkrili njihovi potencijali. Druga važna stvar je uključivanje djece sa smetnjama u razvoju u konvencionalno obrazovanje, što je proces koji zahtijeva prilagođavanje i nastavnog osoblja i djece, ali i specijalne obuke. Cilj je postići obrazovanje u kojem djeca odrastaju svjesna i upoznata da s njima rastu i uče i drugačiji od njih“, istakla je gospođa Khan.

Slobodan Popović, direktor Javne ustanove za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ Derventa, izjavio je da će ova ustanova, kao osnivač, maksimalno pomagati funkcionisanje bijeljinskog resursnog centra.

„Nastojimo da pomognemo nastavnicima, roditeljima i djeci kako bi njihovo obrazovanje proteklo što efikasnije u našim školama. Na ovoj regiji u prošloj školskoj godini bilo je 147 - oro djece s poteškoćama u razvoju u redovnoj nastavi, 27 - oro djece u specijalnim odjeljenjima i četrdesetoro djece u opservaciji“, istakao je Popović.
Direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Predrag Račanović izjavio je da većina od osamnaest osnovnih škola ove regije nema zaposlene defektologe kao stručne saradnike, te će podrška resursnog centra biti od velikog značaja, posebno za takve škole.

„Mi u našoj školi imamo četiri kombinovana posebna odjeljenja za djecu s poteškoćama u razvoju i nastavu pohađa 21 učenik. Imamo sedamnaest učenika uključenih u inkluzivnu nastavu i ove godine smo od resorsnog ministarstva dobili saglasnost za angažovanje osmoro asistenata za učenike, za koje je prvostepena komisija procijenila da su im neophodni“, izjavio je Račanović.

Semberija info